Hlavní obsah

Zlínský festival rekordně i drsně

Právo, Michal Procházka

Festival filmu pro děti a mládež, který začíná v neděli 1. června ve Zlíně, bude co se týče delegací a počtu filmů rekordní – a bude se snažit lákat vysokoškoláky na novou programovou sekci Nočních horizontů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Přehlídka Zlínský pes slibuje zajímavý program animovaných filmů a chystá se především uctít výročí 100 let od prvního animovaného filmu, uvedl manažer projektu David Skaunic.

Článek

„Letos promítneme celkem 571 titulů z 53 zemí světa, což nám umožňuje i to, že jsme dostali k dispozici šest sálů v novém zlínském multiplexu Zlaté jablko. V rámci festivalu bude probíhat pětidenní pražská přehlídka dětských filmů v Palace Cinemas Nový Smíchov,“ sdělil na tiskové konferenci umělecký šéf festivalu Petr Koliha, kde organizátoři seznamovali veřejnost s letošním programem filmů. Podle jeho slov ve Zlíně uvažují o dalším rozšíření, příští rok třeba i o slovenské projekce v Košicích.

Bude veselo

Festival také zaznamenal nebývalý zájem hostů, takže ubytovací kapacity jsou už plné. „Má přijet přes stovku českých hostů a delegace téměř ke všem významným filmům. Ve Zlíně bude určitě veselo,“ uvedla Míla Řádová, která má na festivalu na starosti Guest service.

Mezi těmi nejvzácnějšími jsou dívčí hvězdička Dakota Blue Richards, jež uvede film Zlatý kompas, a Daniel Clark, doprovázející uvedení filmu Juno Jasona Reitmana.

„Dakota Blue Richards dokonce přeruší na pár dnů natáčení svého nového filmu. Získávat hvězdy na festival je poměrně těžké, kontaktovali jsme jich celkem tři sta. Mnoho z nich se ale rozhoduje o případné návštěvě na poslední chvíli,“ svěřila se Řádová.

V porotě zasedne režisér muzikálu Pomáda Randal Kleiser. Na náměstí zazpívá královna českého popu Lucie Bílá, Matěj Ruppert, ale i britská herečka a zpěvačka Sukie Smith. Z českých stojí za zmínku zejména udělení ceny za přínos tvorbě pro děti a mládež pro Ivu Janžurovou a připomenutí životních výročí Petra Nárožného, Vladimíra Dlouhého, Jaromíra Hanzlíka, Mileny Dvorské atd... „Mezi našimi osobnostmi je i festivalová školka, kde se scházejí děti a potomci přítomných osobností,“ připomněla Řádová.

Tahákem bude i soutěž reklamy zaměřené na děti Duhová kulička, kterou doprovodí konference Dítě a reklama. Naopak zatím tajné zůstává, čí jméno bude během festivalu slavnostně zapsáno na chodník slávy dětských hereckých hvězd.

Drsné filmy

Hlavní osou festivalu zůstává přehlídka umělečtější tvorby pro děti a mládež, ale novinkou je sekce Nočních horizontů, jimiž se snaží organizátoři lákat studentské publikum. V letošní nabídce tak najdeme filmy drsné o odvážné, ale i pokusy o popis současného životního stylu mládeže.

Kolihovými tipy do kina je například islandský snímek Bez připojení, odehrávající se v magické severské přírodě, nebo britský drsný film ze sociálně slabé periferie Buď zticha. „Naopak snímek Malý zrádce, patřící do sekce izraelského filmu, vypráví příběh z doby vzniku státu Izrael, kde se malý kluk ocitne v situaci vznikající nesnášenlivosti.“ doplňuje Koliha.

Zajímavým bude podle jeho slov například i snímek Letní šrámy, který představuje apelující obraz násilí páchaném na dětech. Své fanoušky si jistě najde německý dokument o fotbalové vášni několika mladíků Cesta za Maradonou.

Přidružená studentská přehlídka Zlínský pes slibuje zajímavý program animovaných filmů a chystá se především uctít výročí 100 let od prvního animovaného filmu. „Ve Zlíně uvedeme deset filmů průkopníka tohoto žánru Émila Cohla, mimo jiné i jeho Fantasmagorii,“ uvedl manažer projektu David Skaunic.

Reklama

Výběr článků

Načítám