Hlavní obsah

Zemřel americký filmový režisér a herec Sydney Pollack

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES
Aktualizováno

Ve věku 73 let zemřel americký filmový režisér a herec Sydney Pollack. Zemřel na rakovinu v pondělí odpoledne ve svém domě v Pacific Palisades v Kalifornii, uvedla jeho agentka.

Článek

Pollack získal v roce 1986 dva Oscary za Vzpomínky na Afriku, v němž hráli Robert Redford a Meryl Streepová. Natočil řadu dalších úspěšných filmů, jako je thriller Tři dny kondora opět s Redfordem, drama Koně se také střílejí s Jane Fondovou, komedii Tootsie s Dustinem Hoffmanem či romantický snímek Takoví jsme byli s Redfordem a Barbrou Streisandovou.

Za filmy Tootsie a Koně se přece střílejí byl nominován na Oscara za režii, ale uspěl až jen se Vzpomínkami na Afriku. S hvězdou tohoto filmu Robertem Redfordem také spolupracoval nejčastěji, režíroval ho celkem v sedmi filmech.

Pracoval s těmi, co měl rád

Ačkoliv byl Pollack hlavně v 70. letech takřka Redfordovým dvorním režisérem, úspěchy sklízel i při obsazování dalších hvězd. Avšak ne vždy je obdivoval tak jako Redforda. "Vzdal bych se jí, kdybych získal zpět devět měsíců života, které jsem musel strávit při natáčení s Dustinem Hoffmanem," řekl údajně při přebírání jedné z cen za film Tootsie.

Říkal, že natáčí filmy jen s lidmi, které má rád: "Rozhodnutí, že natočím film, se váže na to, jestli budu moci s lidmi, s nimiž budu pracovat, příští dva roky obědvat."

Naposledy režíroval v roce 2005 thriller Tlumočnice a dokument Sketches of Frank Gehry (Skeče Franka Gehryho) o známém architektovi.

:. Sydney Pollack za kamerou v roce 1981foto: Reuters

Často se objevoval jako herec ve filmech svých kolegů, například loni ve snímku Michael Clayton, v Eyes Wide Shut/Spalující touze Stanlyeho Kubricka nebo v Hráči Roberta Altmana.

Zaměřoval se na hvězdná obsazení

Jako producent i jako režisér se zaměřoval především na filmy s hvězdným obsazením. V posledních letech ale produkoval řadu nezávislých snímků. Založil s kolegou režisérem Anthonym Minghellou produkční společnost Mirage Enterprises, která stála například za Minghellovým Návratem do Cold Mountain.

SYDNEY POLLACK

Narodil se 1. července 1934 ve městě Lafayette ve státě Indiana. Jeho otec byl lékárníkem. Pollack se nejprve chtěl stát zubařem, v 17 letech se ale přestěhoval do New Yorku a začal brát lekce herectví.

Jako mladý učil, dva roky strávil v armádě a poté režiroval televizní seriály. Teprve když se přestěhoval do Los Angeles začal točit filmy.

Mezi jeho nejslavnější filmy patří Koně se také střílejí, Tři dny Kondora, Tootsie, Vzpomínky na Afriku, Takoví jsme byli či Firma.

O Pollackově nemoci se začalo mluvit loni v srpnu, kdy se vzdal ze zdravotních důvodů natáčení filmu pro televizi HBO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám