Hlavní obsah

Petr Šabach: Když já chodil do školy, tak se o mně neučilo

Novinky, Stanislav Dvořák

Spisovatel Petr Šabach je překvapen, že se z jeho knížek skládají maturitní zkoušky. Uvedl to v pondělí na ON-LINE CHATU Novinek, kde diskutoval se čtenáři o literatuře, filmech i o muzice.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Petr Šabach na on-line chatu

Článek

"Že se psaním budu asi živit, jsem pochopil v roce 2000, kdy jsem dal výpověď v zaměstnání," říká Šabach, který dnes patří k nejpopulárnějším českým autorům a  je jedním z mála, který se literaturou skutečně živí.

Z toho, že se o něm studenti učí k maturitě, ale moc velkou radost neměl. "Já ani nevím, že se o mně učí, když já chodil do školy, tak se vo mně neučilo," opáčil.

Za hvězdu české literatury považuje Šabach Jaroslava Haška. "Švejk je moje bible, ale každýmu se to líbit nemusí...," míní autor, který neskrývá ani jisté sympatie k Michalu Vieweghovi, kterého prý má rád "přiměřeně".

Ačkoliv podle jeho příběhů bylo natočeno několik filmů, nikdy se osobně nepustil do scénáře. "Pořád tvrdím, že to neumím, ale možná že se o to jednou pokusím," říká. Se způsobem, jakým píše scenárista Petr Jarchovský je ale velmi spokojen a líbí se mu i nový film U mě dobrý, který vznikal podle jeho povídek.

Šabach: Samozřejmě, že hovno hoří 

Asi čtyřikrát za sebou se čtenáři Šabacha ptali, jestli "hovno hoří", což je název jedné z jeho nejpopulárnějších knížek. "Samozřejmě, že ano," odpověděl.

Asi čtyřikrát za sebou se čtenáři Šabacha ptali, jestli "hovno hoří", což je název jedné z jeho nejpopulárnějších knížek. "Samozřejmě, že ano," odpověděl. 

Prozradil také, že momentálně je v polovině s novou knížkou, kterou chce odevzdat nakladateli na podzim. Pracovní název zní Škoda lásky. Začínajícím autorům, kteří se ho ptali, jak mají prorazit, udělil následující radu: pište líp než já a leštěte kliky.

Petr Šabach

Petr Šabach se narodil v roce 1951 v Praze. Studoval gymnázium a knihovnickou školu, později teorii kultury na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Pracoval jako technický redaktor, metodik, noční hlídač či odborný referent. Napsal např. prózy Hovno hoří, Opilé banány, Babičky, Jak potopit Austrálii, Putování mořského koně či Zvláštní problém Františka S. Jeho poslední počin Občanský průkaz se setkal s kladným přijetím u čtenářů i u kritiky.

Reklama

Související články

Režisér Jan Hřebejk hlásí: U mě dobrý

Nový film dvojice Petr Jarchovský–Jan Hřebejk U mě dobrý je návratem k ověřeným hodnotám jejich společné tvorby. I tentokrát se potvrzuje, že tento typ filmů,...

Hřebejkův film U mě dobrý pomohl charitě

V pražském kině Atlas se v úterý 13. května uskutečnila benefiční předpremiéra nového filmu Jana Hřebejka U mě dobrý. Výtěžek z akce, 290 400 Kč byl věnován...

Výběr článků

Načítám