Hlavní obsah

Máme nové sály i filmy pro vysokoškoláky, říká ředitel zlínského festivalu

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Umělecký ředitel Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně Petr Koliha hovořil s Právem o programu i hostech letošního ročníku. Přijede např. dětské hvězda Dakota Blue Richards, polský herec a režisér Boguslaw Linda a americký herec Daniel Clark, jenž uvede zahajovací film Juno.

Článek

Osmačtyřicátý ročník zlínského festivalu začíná 1. června, v jakém stavu jsou přípravy?

Uzavřeli jsme program, domlouváme zahraniční hosty a delegace k filmům. Právě jsme se vrátili z festivalu v Cannes, kde jsme si potvrdili účast řady herců, režisérů a producentů především z Velké Británie, která je hlavním tématem letošního ročníku.

Jaké osobnosti se vám podařilo na poslední chvíli pozvat?

Máme potvrzenou návštěvu dětské hvězdy Dakoty Blue Richards – právě takové začínající osobnosti se snažíme zvát. Ve Zlíně přislíbil svou účast i polský herec a režisér Boguslaw Linda, autor již kultovního muzikálu Pomáda Randal Kleiser. Rád bych vzpomenul známého amerického herce Daniela Clarka, jenž přijede k zahajovacímu filmu Juno. Mimochodem komediálně laděné drama předčasně těhotné středoškolačky natočil Jason Reitman, Američan s českými kořeny, jenž je potomkem Ivana Reitmana.

Co nového letos přinese?

Především jsme festival prodloužili o jeden den, na osm, takže závěrečný galavečer v přímém přenosu ČT se odehraje až v sobotu 7. června, a nikoliv v pátek. Dále jsme dostali šest nových kinosálů ve zcela novém multiplexu Zlaté jablko, jenž byl vybudován v centru Zlína. Budeme proto mít rekordní počet filmů, přes pět set a očekáváme přes 60 tisíc návštěvníků. V neposlední řadě máme novou sekci Nočních horizontů...

...rozumím tomu dobře, že jde o obdobu takzvaných půlnočních filmů, které vznikly v newyorské scéně let sedmdesátých a dnes patří ke koření mnoha festivalů?

U nás nezačínají o půlnoci, ale v deset večer. S jejich pomocí chceme oslovit vysokoškoláky – ve Zlíně jich studuje přes dvanáct tisíc. Filmy pro děti a mládež samozřejmě zůstávají naším hlavním cílem, ale chceme nabídnout program i té dospělejší části našeho publika. K vidění tak bude například známý snímek XXY nebo švýcarský Výstřel na rozloučenou, v němž hraje francouzská herečka a režisérka Isild Le Besco. Ale najdete tam i festivalový příspěvek z Cannes Akvabely, pojednávající o složitých vztazích dívek, hraničících s lesbickou láskou.

V programu je i sekce věnovaná japonským animovaným filmům Anime.

Vybrali jsme spíše anime přístupné dětem. Nezapomeňte, že tenhle žánr jinak zahrnuje nejrůznější podoby, i mnohem méně přístupné, řeklo by se, tvrdší snímky.

V programu je také zábavný Den plný kouzel s Harrym Potterem pro děti. Nepřijede náhodou jeho herecký představitel Daniel Radcliffe?

Snažili jsme se... Ale oni v té době točí další pokračování série, takže producent nikoho nepustí. Daniel Radcliffe se alespoň objeví na festivalu z plátna svého prvního velkého „nepotterovského“ filmu – jako představitel hlavní role australského snímku Prosincoví kluci.

Reklama

Výběr článků

Načítám