Hlavní obsah

Pražští umělci zahájili protestní Dny neklidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Koncert na piazzetě Národního divadla v Praze zahájil v neděli sérii protestů kvůli novému nastavení financování kultury v hlavním městě. Na akci, která odstartovala takzvané Dny neklidu, se sešli divadelníci, výtvarníci, tanečníci, hudebníci a další umělci.

Foto: Radek Plavecký, Právo

V Praze se konal protest proti transformaci kulturního prostředí podle scénáře pražského magistrátu.

Článek

Podle pořadatelů z Iniciativy pro kulturu byl přístup Prahy ke kultuře vždy vzorem pro další města. Jde tedy nejen o kulturu pražskou, ale i o kulturu v celé zemi. V úvodu sedmihodinového koncertu na to před zhruba třemi sty diváky poukázal ředitel Národního divadla v Praze Ondřej Černý.

Herci z Městských divadel pražských zazpívali radnímu Milanu Richterovi píseň z muzikálu Šakalí léta Táhněte do háje. foto: Právo/Radek Plavecký

"Národní divadlo je dotováno ministerstvem kultury a dostatečně. Nejsme ti, kteří protestují, ale jsme součástí pražské kultury a nemůže nám být lhostejno, co se v Praze děje," řekl Černý. Dodal, že pódium nebude předmětem politických deklarací a grantových půtek, ale místem dobré muziky.

Petice za Prahu kulturní obsahuje už přes 20 000 podpisů. Její signatáři kritizují nový systém grantů, transformaci městských divadel a přístup magistrátu hlavního města k takzvané neziskové kultuře.

Richter připustil možnost změn

Pražský radní pro kulturu Milan Richter ve čtvrtek připustil, že by systém pražských kulturních grantů mohl doznat změn a chce jednat, což podle něj nelze dělat na náměstích. Po znesvářených umělcích však požaduje, aby se dohodli. Další schůzku obou stran svolal na středu 28. května.

Pavel Liška, Miroslav Táborský a Arnošt Goldflam foto: Právo/Radek Plavecký

Už o den později však chtějí nespokojení divadelníci opět demonstrovat před budovou magistrátu. Uskuteční se tam totiž zasedání zastupitelstva, jehož členové v dubnu požadavky petice odmítli.

Patří k nim mimo jiné Richtrovo odvolání, zrušení dotace na vstupenku, oddělení podpory neziskových a komerčních kulturních zařízení a urychlené řešení situace subjektů, které mají finanční potíže.

Na protestním koncertu se mají představit například členové Dejvického Divadla, krachujícího Semaforu a Divadla v Celetné. Vystoupí také Lenka Dusilová, Karel Plíhal, Yellow Sisters, David Kraus, Vodňanský se Skoumalem, Andrea Kalivodová a Natálie Kocábová a The Plastic People of the Universe.

Reklama

Související témata:

Související články

Kulatý stůl divadelníků granty nevyřešil

Mají divadla dostávat dotace na vstupenky? A mají vůbec dostávat granty? Všechna, nebo jen ta nezisková? Ani středeční jednání radního pro kulturu Milana...

Výběr článků

Načítám