Hlavní obsah

Patnáctá hra Járy Cimrmana bude mít premiéru koncem října

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patnáctá hra Divadla Járy Cimrmana České nebe se už zkouší, premiéru bude mít na podzim. A zatímco Havlovo Odcházení má v těchto dnech v pražském Divadle Archa tři premiérové večery, nejnovější text Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka bude od 28. října premiérovému publiku představen v Žižkovském divadle hned čtyřikrát.

Článek

Na scéně se potkají svatý Václav, Jan Amos Komenský, Jan Hus, Karel Havlíček Borovský, praotec Čech, maršálek Radecký, Miroslav Tyrš a Babička Boženy Němcové.

"Předtím ale s touto hrou jako vždy vyjedeme mimo Prahu a trochu ji obehrajeme na našich osvědčených štacích," řekl Svěrák. Přiznal, že si oba oddychli, když hru dopsali a především poté, co jí při prvním přečtení své kolegy z divadla pobavili. Podle něj totiž není lehké po čtyřiceti letech trvání tento kolektiv, který jim vidí do karet, ještě něčím překvapit či zaskočit.

"Ty naše hry jsou debaty, zatímco tahle je vlastně schůzí české nebeské komise. A nejtěžší při zkouškách, které právě začínají, je líčit pastičky na diváky v místech, kde by mohl být smích," uvedl Svěrák tento týden v pořadu Host do domu stanice Praha Českého rozhlasu.

Schůzi vede svatý Václav

Schůzi v nové hře vede svatý Václav a Jan Amos Komenský je zapisovatel. V jeho roli se vystřídají oba autoři, zatímco Babičku ztvární cimrmanovský specialista na dámské role Miloň Čepelka či Marek Šimon, který se prý alternace s "profesionální ženou" obával. Novinkou inscenace bude líčení všech protagonistů, kteří budou skutečně vypadat jako velikáni české historie, a nebude je proto třeba představovat.

Hra České nebe vznikala dlouho. "Snad i proto, že jsme v polovině vyčerpali děj a nevěděli, jak pokračovat dál. Pak jsme na to ale přišli, hra byla nakonec delší a museli jsme ji krátit," dodal Svěrák.

Podobný model setkání osob, které se ve skutečnosti potkat nemohly, použil Smoljak koncem 90. let ve hře Malý Říjen v Divadle Na zábradlí. Vylíčil v ní setkání českých i světových osobností začátku 20. století ve vězeňské cele na Špilberku. K Aloisi Rašínovi a Karlu Kramářovi přidal špionku Matu Hari, Lenina, Naděždu Krupskou, Babinského - a fungovalo to.

Loni oslavili čtyřicítku

Zatím poslední novinkou Divadla Járy Cimrmana byla před šesti lety Afrika. Pokud by prý České nebe mělo před sebou stejně dlouhou budoucnost, mohla by být podle Svěrákova realistického pohledu definitivně poslední.

Loni začátkem října oslavil tento soubor 40 let existence. Jeho členové tehdy připomněli všech 14 inscenací, které kdy měly premiéru, přičemž repertoár nikdy neopustily. Podle statistik souboru se před čtyřmi lety uskutečnilo desetitisící představení. Více než tisíc repríz mají za sebou Hospoda Na mýtince a Vyšetřování ztráty třídní knihy.

Divadlo Járy Cimrmana provázel od počátku nebývalý zájem diváků i nelibost tehdejšího komunistického režimu. Přestože se autoři vyhýbali prvoplánové politické satiře, cenzoři v jejich narážkách na rakousko-uherské poměry nacházeli řadu paralel s tehdejší situací. A tak se musel soubor mnohokrát stěhovat. Během 40 let se v něm vystřídalo kolem tří desítek lidí. Nestárnoucí humor cimrmanologů oslovuje stále nové generace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám