Hlavní obsah

Kanadský barytonista Finley první senzací Pražského jara

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První festivalový víkend Pražského jara byl především ve znamení hostování dvou slavných orchestrů, anglického Hallé Orchestra a ruské Petrohradské filharmonie. Páteční koncert nejstaršího anglického orchestru z Manchesteru s šéfdirigentem Markem Elderem a s kanadským barytonistou Geraldem Finleym jako sólistou si ale mnozí nechali ujít.

Foto: Profimedia.cz

Gerald Finley

Článek

Přitom Finley, který zpíval málo známý cyklus R. V. Williamse Písně z cest, je prvotřídní operní hvězdou s nádherným hlasem. Při koncertu ve Smetanově síni však ukázal, že je i vynikajícím komorním pěvcem – jeho výkon lze označit za první senzaci festivalu.

Z dalšího programu spíše zaujala téměř „brucknerovsky“ dlouhá symfonie Edwarda Elgara než úvodní Dvořákovo Scherzo s trochu přehnanou břeskností. Petrohradská filharmonie je u nás častým hostem, a přestože v jejím sobotním programu došlo k první změně – místo onemocnělého šéfa Těmirkanova dirigoval Jurij Simonov – program zůstal nezměněn: díla Čajkovského a Rachmaninova.

Zcela vyprodanou Smetanovu síň zaujali ruští hosté již suitou z baletu Labutí jezero v neznámé Těmirkanově úpravě, hlavně však u nás nehranými Symfonickými tanci Sergeje Rachmaninova s některými jazzovými prvky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám