Hlavní obsah

Havlovo Odcházení mělo v divadle Archa světovou premiéru

– PRAHA • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, J.P.Kříž

Pražské Divadlo Archa bylo ve čtvrtek večer místem světové premiéry hry Václava Havla Odcházení. Inscenace režiséra Davida Radoka vznikla během intenzivního šestitýdenního zkoušení. Představení začalo v osm hodin večer. Publikum hru na závěr ocenilo deset minut trvajícím potleskem.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Dramatik Václav Havel při děkovačce mezi herci po premiéře hry Odcházení.

Článek

Mezi diváky byl ministr kultury Václav Jehlička, předseda strany zelených Martin Bursík s Kateřinou Jacques, Havlův přítel Andrej Krob i sám autor s manželkou.

Během přestávky diváci v prostorách divadla výkon jak Havla, tak režiséra Radoka chválili. Jen ti, co sedí od poloviny hlediště dál, kvůli akustice divadla hůř rozuměli.

Diváci se během představení skvěle bavili, živě reagovali na dialogy na jevišti i scénické poznámky z reproduktoru, které osobně načetl s ironií a vtipem Havel. Toho pak na scéně přivítali potleskem vestoje.

Na kvalitu projektu upozornily už první ohlasy z generálních zkoušek. Divadlo Archa je přitom až třetím místem, kde Odcházení zakotvilo. Odmítlo jej Národní divadlo i Divadlo na Vinohradech.

Na zkoušení bylo velmi málo času, inscenace vznikla během šesti týdnů. Doplňují ji předtočené komentáře autora, jakýsi záznam jeho myšlenek, které Václav Havel namluvil. V Odcházení se na scéně objevili Jan Tříska, Zuzana Stivínová, Vlasta Chramostová, Ivan Řezáč, Bořivoj Navrátil, Jan Skopeček, Ján Sedal a další herci.

Manželé Václav a Dagmar Havlovi přicházejí na premiéru hry Odcházení.foto: Právo/Petr Hloušek

Hru Odcházení začal Havel psát ještě před rokem 1989.

Radokovo zpracování Havla mile překvapilo

Václav Havel už po první veřejné generálce uvedl, že inscenace v Radokově režii ho mile překvapila.

„Objevil ve hře leccos, co jsem si ani sám neuvědomil,“ řekl Havel s tím, že na Davidu Radokovi si – stejně jako na jeho otci – váží důslednosti a posedlosti vizí.

:. Václav Havel (vpravo) s režisérem Davidem Radokem.foto: ČTK/Stanislav Zbyněk

Hra byla označována za jednu z nejdražších a technicky nejnáročnějších na české scéně. „Moje nároky na inscenování hry byly pokládány za nesplnitelné a inscenace označována za nejdražší v českém divadle. Jistě, hra má osmnáct herců a odehrává se v prostředí odstupující hlavy státu, není to text pro dva lidi na pískovišti, ale kdokoliv si mohl zjistit, že inscenace je co do nákladů spíše podprůměrná,“ řekl k tomu Radok.

Reklama

Související témata:

Související články

Ve filmu Odcházení bude hrát Václav Havel

Nejnovější divadelní hra Václava Havla Odcházení, jejíž premiéra se chystá na závěr sezóny 2007/2008, bude mít i filmovou podobu. Právu to potvrdila...

Premiéra Havlova Odcházení bude 22. května

Premiéra nové hry bývalého českého prezidenta Václava Havla se v pražském divadle Archa uskuteční 22. května. Havel to řekl v nedělním pořadu ČT Otázky Václava...

Výběr článků

Načítám