Hlavní obsah

Coelhova Brida je naděje načechraná slovy

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brazilský spisovatel Paulo Coelho, jenž prodal na 100 miliónů svých knih ve více než šedesáti jazycích, se uchýlil v knize Brida (1990) od příběhu k popisu. Napsal ji dávno předtím, než přišla na svět například Čarodějka z Portobella, která má podobné téma. Vypráví v ní o dívce Athéně, jež má dar rozvinutý k léčebným seancím, které ukončí závist lidu.

Foto: Archiv, Právo

Obálka knihy.

Článek

Silné příběhy jako tento přinesly i jeho další knihy: v první řadě populární Alchymista, znamenitě vypointovaná Veronika se rozhodla zemřít, biblická Pátá hora či lehká Jedenáct minut. Vedle nich ale stojí i díla, v nichž autor nekladl důraz na příběh, nýbrž přibližoval duchovní praktiky. Patří k nim i Brida.

Brida O’Fern je jednadvacetiletá irská dívka stojící tradičně s darem na začátku cesty za poznáním. Vedena Mágem a čarodějkou Wiccou dospěje k iniciaci a stává se věrozvěstkyní Tradice Slunce a Luny.

Paulo Coelhofoto: PRÁVO/Petr Hloušek

Z historky, která by dala na delší povídku, upletl Coelho upovídaný příběh, jenž neznalým duchovních nauk zůstane záhadou a tušícím zamotá hlavu pro svou bezelstnost. Jen málo takových nauk totiž dovoluje dovést zasvěcení od začátku ke konci během několika týdnů, jak se to povedlo Bridě a jejím lidem.

Autor varuje čtenáře, aby se vyvarovali podobných praktik

Respektujme ale autorovu uměleckou licenci. Coelho hned na začátku poprosí čtenáře, aby se popsaných praktik vyvarovali. Jako znalec ezoteriky ví, že vyžadují zprvu odborné vedení, později praxi.

Nebrání mu to však ponechat hlavní hrdinku samotnou přes noc v lese, cestovat v čase či absolvovat čarodějnický sabat. Kráčí po tenkém ledě: všechny tyto věci přibližuje, jako by byly samozřejmé. Jen bůh ví, co všechno může jejich amatérské praktikování nadělat s lidskou psychikou. Statistiky mají v psychiatrických léčebnách.

Motivem knihy je hledání lásky s důrazem na sexuální prožitek

Když od Bridina příběhu odloupneme Coelhovo omílání duchovních pouček a klišé, zůstane krotký motiv hledání lásky s patřičným důrazem na sexuální prožitek.

V tom je tradičně důsledný, neopomíná zdůraznit kouzlo a sílu sexuální energie, až to vypadá podezřele. Copak si asi pomyslí postarší čtenářky stíhané nepřízní osudu, když Brida poprosí svého Mága o pravou sexuální zkušenost a velký učitel ji bez váhání poskytne, neboť na to dávno myslel? (Ostatně obaly posledních dvou českých vydání jeho knih zdobí výhradně ženská ňadra.)

Pohádky pro děti i dospělé, kde dobro vždycky zvítězí

Coelhova síla a neoddiskutovatelná (komerčně dobře viditelná) výjimečnost je v naději, kterou jeho texty přinášejí. Jsou to pohádky pro teenagery i dospělé, v nichž dobro vítězí a zla se nedostává.

Také Brida je kniha, při jejímž čtení se člověk cítí dobře bez ohledu na to, že to není špičková literatura a splétat slova i myšlenky umí lépe řada jiných. Duchovní svět spojuje ty, kteří hledají.

Neboť hledat je přirozené, milióny čtenářů na celém světě budou dále o Coelhovy spisy stát. Kdo z nás by nechtěl být během pár měsíců čarodějem?

Paulo Coelho: Brida Argo, překlad Pavla Lidmilová, 235 stran

Reklama

Související témata:

Související články

Autor Alchymisty oslaví narozeniny

Nejslavnější brazilský spisovatel Paulo Coelho v pátek slaví šedesáté narozeniny. Autorův život je zajímavý již od mládí. Možná proto se v něm nahromadila síla...

Kejklíř Panny Marie

Brazilský spisovatel Paulo Coelho je známý především příběhy Alchymista a Jedenáct minut. Od roku 1998 publikuje sloupky v řadě latinskoamerických,...

Výběr článků

Načítám