Hlavní obsah

McLaughlinův profesorský koncert

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Po dvou letech se do Prahy vrátil anglický kytarista John McLaughlin. Zatímco předloni se Shakti představil jako průkopník world music, ve středu večer zaplněné Lucerně ukázal to, co jej nejvíce proslavilo - jazzrock. A potvrdil své mimořádné instrumentální schopnosti.

Foto: Michal Doležal , ČTK

John McLaughlin v Lucerně

Článek

Vystoupení ukázalo, proč v sedmdesátých letech tolik českých kytaristů dřelo „mclauglinovské hady“, byť marně. McLaughlin dokáže dát skladbám tah, a přitom si pohrát s harmonií i melodií. McLaughlin nestřídá doprovod se sólem, zjednodušeně řečeno zvládá současně obojí. A nepotřebuje k tomu baterii efektů. Občasné zvukové eskapády nabídl jen hráč na klávesy Gary Husband, který využíval i samplů a analogového syntezátoru, ovšem ne vždy dost citlivě.

Profesorsky chladný McLaughlin naštěstí nechával dost prostoru i svým spoluhráčům z kapely 4th Dimension. A zazářily právě okamžiky, kdy McLaughlin ustoupil do pozadí. Prvním byla skladba baskytaristy Hadriena Ferauda.

Vrcholem byl úplný závěr s duetem dvou bicích - ke druhým se postavil Husband. McLaughlin jen citlivě přihrával. V tu chvíli se vytratil chlad dokonalosti, kterou vystřídala aktuální komunikace. Ta je přes veškeré nedostatky přitažlivější a nabízí více napětí.

McLaughlinovi přece jen chyběl rovnocenný parter, jaké měl v prvním nejslavnějším období Mahavishnu Orchestra.

Reklama

Výběr článků

Načítám