Hlavní obsah

VIDEO: Píseň o kulturních grantech s pražským radním Richterem a Miloušem Jakešem

Právo, Novinky, Stanislav Dvořák, Jakub Mračno

Anonymní song s hlasy pražského radního Milana Richtera a bývalého komunistického potentáta Milouše Jakeše se šíří internetem. Richter v písni nedobrovolně rapuje moudra o kultuře spolu s Jakešem, jehož výroky jsou zjevně vystříhány z legendárního proslovu z Červeného Hrádku, který byl už vydán i na CD. Na internetu je už také videoklip.

Článek

Autor, který se skrývá pod označením DJ Milan, evidentně nestojí na straně radního Richtera. Jinak by nespojoval jeho větu "kultura je, řekněme, velmi složitý mechanismus" s Jakešovým "třeba jsou umělci, kteří podepíšou nějaký pamflet a je to špatný pamflet," a následným "ti umělci, kteří to podepsali, žádnej z nás nebere takový platy."

Někteří pražští umělci s Richterem válčí kvůli financování kultury hlavního města a transformaci některých divadelních scén už řadu týdnů. Nyní vyhlásili Dny neklidu, které mají proběhnout 25. až 29. května v celé republice.

:. Milan Richter se stal nedobrovolným raperem.foto: ČTK/Roman Vondrouš

Protesty podporuje Národní divadlo v Praze i spousta osobností, jejichž činnost s divadlem souvisí jen velmi volně, např. zpěvačka Lenka Dusilová, Karel Plíhal, Yellow Sisters, The Plastic People of the Universe, Nightwork, Vodňanský+Skoumal a Natálie Kocábová. Petici Iniciativy pro kulturu, která požaduje mimo jiné Richterův odchod, už podepsalo přes 19 500 občanů.

Richter: podle mě je klip povedený

„Podle mě je ten klip povedený, po Václavu Klausovi, Pavlu Bémovi, Mirkovi Topolánkovi a nakonec i Jiřím Paroubkovi je i má osoba námětem divadelní hry, teď mám ještě klip,“ řekl Právu Richter. Na dotaz, jak hodnotí obsah klipu dodal: „Zagorová si ty peníze vydělala sama, tady ti lidé žádají peníze z rozpočtu města, z peněz daňových poplatníků“.

„Na magistrát jsme udělali kabaret a mělo to takový ohlas, že jsme několikrát přidávali. Nebylo to tím, že my jsme tak dobří, ale v tom, že na magistrátu jsou tak blbí,“ řekl už v pondělí na setkání divadelníků s novináři herec a principál divadla Semafor Jiří Suchý. Hovořil o nedávno uvedené divadelní hře Děti kapitána Granta, tak přitom dnes mnoho lidí nazývá právě radního Milana Richtera kvůli jeho aktivitám v grantové politice.

Reklama

Výběr článků

Načítám