Hlavní obsah

Havla inscenace Odcházení mile překvapila

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Diváci měli v úterý poprvé možnost zhlédnout inscenaci nové hry Václava Havla Odcházení. V pražském Divadle Archa se konala první z veřejných generálních zkoušek. Oficiální premiéra se uskuteční ve čtvrtek večer.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Václav Havel

Článek

„Režisér David Radok mi ve hře objevil leccos, co jsem si neuvědomil, že v ní dříme. Mile mě to zaskočilo a potěšilo. Hra má být chytřejší než autor,“ řekl na tiskové konferenci po generálce Václav Havel.

Inscenace vznikla v rekordním čase během šesti týdnů. Zkoušení poznamenalo odstoupení Dagmar Havlové z role Ireny ze zdravotních důvodů. „Smekám před Zuzanou Stivínovou, která se během několika okamžiků rozhodla do role vstoupit a za tři týdny odvedla skvělou práci,“ řekl ředitel Archy Ondřej Hrab, který zdůraznil, že inscenace, v níž hlavní roli vytvořil Jan Tříska, vznikla bez přispění financí z veřejných zdrojů projektovým způsobem za podpory sponzorů, neboť divadlo zatím stále neobdrželo peníze z grantu hl. m. Prahy.

Po třech premiérách se v Arše do konce sezóny odehraje devět vyprodaných repríz, dalších sedm bude následovat v září.

Reklama

Výběr článků

Načítám