Hlavní obsah

Festival představí divadla ze zemí visegrádské čtyřky

Divadelní představení ze zemí visegrádské čtyřky uvede v Praze sdružení Čtyři dny. Tradičně pořádá festival Čtyři dny v pohybu, ten se ale letos z květnového termínu posunul kvůli finanční tísni na podzim. Členové sdružení se spojili s organizátory podobných akcí z dalších tří zemí a připravili projekt Čtyři města v pohybu.

Článek

Od 24. do 27. května se na představení kombinující divadlo, hudbu, tanec i architekturu mohou diváci přijít podívat do holešovického prostoru La Fabrika, část festivalu se bude konat i na dopravním uzlu u stanice metra.

České sdružení Čtyři dny je hlavním organizátorem projektu Čtyři města v pohybu. Spoluorganizátory jsou slovenská Stanica Žilina, Centrum současné maďarské architektury a polská nadace Kulczyk. Všichni chtějí prezentovat inovativní umění formou rozdílných kulturních výměn a mezinárodních aktivit. Ve vznikajících uměleckých projektech se jejich autoři zabývají mimo jiné tím, co ovlivňuje identitu obyvatel střední Evropy.

Současně mohou umělci prezentovat rozdílnost a originalitu v prostředí, které po desetiletích izolace má možnost dostat se zpět na světové scény ve všech žánrech živého umění, uvádějí pořadatelé.

Fenomén sídliště

První večer festivalu bude patřit "největšímu sídlišti střední Evropy", bratislavské Petržalce. Režisér Ján Šimko vytvořil se svým týmem "dokumentární divadlo", které vychází z příběhů vážících se k fenoménu tohoto sídliště. Inscenace zpracovává příběhy lidí, jejichž životy v Petržalce formovaly dějiny minulého století, ale i těch, kteří se dnes snaží budoucnost Petržalky sami nasměrovat.

Neděle bude patřit varšavskému divadlu Teatr Bretoncaffe, které polská kritika řadí mezi neprogresivnější umělecké soubory v Polsku. Soubor rozbíjí hranice mezi performancí a tancem, který doplňuje o další umělecké obory - animovaný film, koncert, či rap-poetry.

V pondělí se představí budapešťské sdružení Sporaarchitects, které tvoří architekti, designéři, stavitelé a teoretikové tvořící v oblastech architektury, urbanismu, výzkumu a vývoje, a Centrum současné maďarské architektury (KÉK), jež se věnuje především pořádání přednášek, diskuzí, workshopů, výstav či vycházek na téma současné maďarské architektury.

Festival zakončí úterní umělecká intervence mladých tvůrců v labyrintu chodeb a průchodů na dopravním uzlu Vltavská. Na tuto akci nazvanou Zahrada mrtvých zón je třeba rezervace na čísle 777 943 248. Program festivalu je na stránce www.ctyridny.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám