Hlavní obsah

Dny neklidu začnou koncertem

Právo, Jana Šprunková

Sedmihodinovým koncertem odstartují v neděli na piazetě u Národního divadla Dny neklidu za Prahu kulturní. Několik desítek umělců včetně hudebníků, výtvarníků, tanečníků a divadelníků tak chce upozornit vedení města, že občanům není lhostejné, jak se nakládá s jejich finančními prostředky a zároveň vyjádřit podporu petici Za Prahu kulturní. Tu už podepsalo 19,5 tisíce lidí.

Článek

Na koncertě vystoupí například Lenka Dusilová, Karel Plíhal, Yellow Sisters, The Plastic People of the Universe, Nightwork, Vodňanský+Skoumal, Natálie Kocábová, Petr Malásek či FOK. Moderátory odpoledne budou David Prachař, Vasil Fridrich a Jiří Hána.

„Hrnou se maily od hudebních skupin, divadel, ale i knihoven. Připojit se může každý i nošením černobílé stužky,“ uvedl mluvčí ND Tomáš Staněk. „Vedení české první scény petici podporuje. Domnívá se, že se situace v pražské kultuře týká širšího spektra lidí, kteří působí v kultuře, celé společnosti. Proto jsme nabídli, aby se koncert konal právě u nás,“ řekl šéf činohry Národního divadla Michal Dočekal.

Kromě odvolání radního pro kulturu Milana Richtera (ODS) petice požaduje oddělení podpory neziskových a komerčních kulturních zařízení, zrušení dotací na vstupenku a urychlené řešení situace těch organizací, které mají finanční potíže. Zastupitelstvo minulý měsíc petici odmítlo, její stoupenci však doufají, že budou řádně projednány její body na příští schůzi zastupitelstva 29. května, kdy Dny neklidu vyvrcholí před magistrátem.

„Dny neklidu vnímám jako snahu o vynucení si lepší pozice demonstracemi a pokřikováním na náměstích. Správná cesta vede k jednacímu stolu a ne do ulic," sdělil Richter ČTK. Pokládá za nutné, aby se nejprve dohodli znesváření divadelníci a jejich závěry vyhodnotí poradní sbor primátora. „Pokud se dohodnou, na městě nebude nikdo, kdo by to bojkotoval,“ řekl Richter. Na příští středu svolal druhý kulatý stůl o grantové politice města. Podle ředitelky Dejvického divadla Evy Měřičkové však mohou mít kulaté stoly smysl pouze tehdy, když k nim budou pozváni i nezávislí experti.

Výběr ředitelů narychlo vadí divadelníkům

Divadelníkům také vadí, že radní narychlo vypsal výběrová řízení na vedení čtyř scén, z nichž tři mají být s dalšími sedmi transformovány. „O radním Richterovi se často říká, že lže, ale on nelže, jen říká polopravdy, což je mnohdy nebezpečnější. Je tam zrnko pravdy, ale podložené lží,“ shrnul principál Divadla Semafor Jiří Suchý. K jeho divadlu, poté, co se muselo stát s.r.o., se magistrát choval seriózně a dostával granty jako před transformací. Než přišel Richter. „V případě, že nezískám nějaké peníze, budu se muset proměnit v zájezdové kabaretní sdružení,“ konstatoval Suchý.

Producent Jakub Špalek už oznámil, že Kašpar v září ukončí činnost. Do konce roku zřejmě skončí i Divadlo v Celetné. Mezinárodní festival Tanec Praha musel zrušit deset představení a zpoplatnit to zahajovací pod širým nebem. „Místo požadovaných tří miliónů jsme na měsíční festival dostali 300 tisíc korun,“ řekla ředitelka festivalu Marta Lajnerová. Přitom jednodenní akce Elite Model Look dostala od města na přípravu a pak realizaci celkem 3,4 miliónu korun.

O situaci v pražské kultuře bude ve čtvrtek jednat s pražským primátorem Pavlem Bémem ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL). Ten minulý týden při setkání s několika řediteli pražských divadel slíbil, že udělá vše, aby se problém kolem financování kultury vyřešil.

Reklama

Výběr článků

Načítám