Hlavní obsah

Rok 1968 jako kulturní fenomén proberou Klíma i Vaculík

Pražské jaro 1968 jako významný kulturní a mediální fenomén připomene mezinárodní konference, která se uskuteční od 20. do 22. května v Praze. Promluví na ní více než 50 odborníků a pamětníků z Polska, Ruska, Švédska, Slovenska a představitelé předních českých kulturních, vědeckých a vzdělávacích institucí, sdělila pořádající Literární akademie.

Článek

Konference se bude konat v Městské knihovně a účast na ní přislíbili například Ludvík Vaculík, Ivan Klíma, Milan Uhde, Miloš Horanský, Pavel Verner, Edgar Dutka, Eva Kantůrková, Vlastimil Venclík, Jiří Dědeček, Drahomíra Vihanová, Vladimír Justl, Martin Štoll či Jaromír Kallista.

Konferenci pořádá Literární akademie v prostorách Městské knihovny. Pořadatelé se domnívají, že při letošních "osmičkových" akcích, které připomínají hlavně politické tání a následné zostření poměrů v Československu mezi lety 1967 až 1969, je často pomíjen významný podíl literatury a sdělovacích prostředků na reflexi tehdejšího společenského klimatu i na jeho proměně. Přitom právě o média byly sváděny ostré mocenské boje.

Animovaný film i písničkáři

Vedle referátů o literatuře, filmu a médiích té doby se budou příspěvky na konferenci zabývat celými kulturními fenomény a jejich tehdejší rolí - animovaným filmem, dokumentárním filmem, knižním trhem, tvorbou českých písničkářů nebo filmovou a televizní kritikou.

Obzvlášť cenná budou podle pořadatelů svědectví o konkrétních jednotlivostech - o úloze Svazu československých spisovatelů, Armádního filmu, časopisu Film a doba, Literárních novin, Violy, o proměně česko-ruských a česko-polských vztahů, a nebo dokonce o zcela detailních specialitách, jako byly spor Milana Kundery a Václava Havla o českou otázku nebo zachycení nástupu Alexandra Dubčeka a Ludvíka Svobody do funkcí v českém tisku.

Nejčastějším tématem, které se bude prolínat většinou přednesených referátů a vzpomínek, bude téma cenzury, procesů manipulace a propagandy a také hrozba umělecké a lidské likvidace.

Reklama

Výběr článků

Načítám