Hlavní obsah

Na pražské aukci se prodalo umění za 74 miliónů

Právo, Peter Kováč
PRAHA

Praha se stává žádaným centrem prodeje uměleckých děl: při nedělní aukci se na Žofíně během několika hodin vydražily obrazy klasikům moderního umění za neuvěřitelných 74 miliónů korun. Nejdražším dílem se stalo kubistické zátiší s názvem Zelené umyvadlo, které namaloval světově proslulý francouzský malíř Georges Braque. Kupec z Prahy si ho odnesl za vyvolávací cenu 11,5 miliónu korun.

Foto: Právo

Kubistické zátiší s názvem Zelené umyvadlo, které namaloval světově proslulý francouzský malíř Georges Braque.

Článek

Tento olej na plátně sám autor považoval za natolik důležitý, že jím v roce 1943 obeslal pařížský Podzimní salon.

Z děl českých autorů se velmi dobře prodala kubistická Dívka s loutnou od Emila Filly. Finanční bitva sběratelů začala na částce 7 miliónů Kč a končila na neuvěřitelné sumě 11 miliónů korun, což je nový rekord za klasika českého kubismu. Neznámý zájemce – prý z Prahy – Fillu kupoval prostřednictvím dražby po telefonu.

Úspěšný byl i František Kupka, jehož malba Pískaři na Seině se vydražila za 8,2 miliónu Kč. „Jsme velice spokojeni, pro všechny drahé obrazy jsme našli spokojené kupce a dosáhli jsme fantastického obratu,“ řekl pro Právo krátce po aukci Jiří Rybář, majitel pořádající brněnsko-pražské firmy 1. Art Consulting.

Na nedělní aukci byla nabízena i malba dalšího skvělého Francouze Maurice de Vlamincka. O jeho krajinu s názvem Břeh řeky nebyl zprvu zájem, ale aukční síň po přestávce uspořádala opakovanou dražbu, během níž se obraz prodal za vyvolávací cenu 4,1 miliónu korun.

Kupka drží rekord

Braque se svojí cenou dostal na páté a Filla na šesté místo v žebříčku nejdráže prodaných děl na českých aukcích – před nimi jsou zatím dvakrát František Kupka (jeho dílo Élévation čili Výšky za 22,1 miliónu korun drží rekord), dále Josef Čapek a Oskar Kokoschka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám