Hlavní obsah

Do Karlových Varů míří Nick Nolte

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavný americký herec Nick Nolte osobně uvede na letošním MFF Karlovy Vary světovou premiéru biografického dokumentu Nick Nolte: No Exit, který natočil režisér Tom Thurman. Mezi hosty by neměl chybět také britský režisér Nicholas Roeg a mexický režisér Arturo Ripstein.

Foto: Reuters

Nick Nolte

Článek

Herec s německo-irsko-švédskými kořeny Nick Nolte je hollywoodskou hvězdou, která se prosadila ve světě komerce stejně jako v náročnějších filmech. Začínal v televizních seriálech a hodně se proslavil v krimi komedii 48 hodin, která se dočkala volného pokračování Dalších 48 hodin.

Nominaci na Oscara a cenu Zlatý glóbus obdržel za roli v romantickém dramatu Pán přílivu, kde hrál s Barbrou Streisandovou. Mezi další jeho výraznější filmy patří Povídky z New Yorku, Mys hrůzy, Zbožňuju trable, Muž v nesnázích (další nominace na Oscara), či Tenká červená linie. Naposledy se objevil v Hotelu Rwanda a v Kronice rodu Spiderwicků.

„Film Nick Nolte: No exit nabízí velmi inspirativní formu – místo angažování strohého, břitkého tazatele, který by se Noltemu dostal až na kůži, požádal Tom Thurman přímo Nolteho, aby tuto roli převzal. Otrávený Nick Nolte zároveň i odpovídá na nekonečné dotazy, které mu příliš nesedí. Odehrává se tu nesmlouvavý rozhovor mezi starým a mladým Nickem. Z ničeho nic se ale tenhle vyčpělý rozhovor s celebritou vytrácí a my zjišťujeme, že v mysli každého dobrého herce neustále probíhá právě taková vnitřní debata – surová, uštěpačná, vtipná, nadějná a působivá,“ napsal o snímku známý filmový a divadelní kritik David Thomson.

Redfordová v hlavní soutěži

"V mezinárodní soutěži hraných filmů bude o hlavní cenu – Křišťálový globus usilovat také režijní debut Amy Redfordové The Guitar. Příběh vypráví o duchovním a uměleckém přerodu hlavní hrdinky Melody Wilderové, které lékaři oznámí, že trpí zvláště agresivní formou rakoviny. Mladá žena přichází o zaměstnání, opouští ji partner, před sebou má podle lékařských prognóz dva měsíce života. Už nemá, co ztratit. Melody se rozhodne splnit si svůj velký sen – naučit se hrát na elektrickou kytaru," sdělila Martina Vlasáková z tiskového oddělení festivalu.

Dcera herce a režiséra Roberta Redforda je už považována za velký režijní talent. Podle scénáře Amose Poea natočila působivé drama s oslnivým výkonem herečky Saffron Burrowsové, která byla již dvakrát hostem MFF Karlovy Vary (v letech 2002 a 2006). Snímek The Guitar bude uveden na karlovarském festivalu v mezinárodní premiéře.

V Karlových Varech bude letos v červenci představeno čtyřicet novinek ve světové, mezinárodní nebo evropské premiéře a více než dvě stě snímků bude mít českou premiéru.

Reklama

Výběr článků

Načítám