Hlavní obsah

Kung-fu Panda řádí na Croisette v Cannes

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herec a režisér Sean Penn se stal navzdory přítomnosti mnoha filmových krásek v Cannes nejfotografovanější a nejcitovaněší osobností. „Když Sean Penn mluví, všichni zmlknou a poslouchají,“ komentovaly Pennovo vystoupení místní noviny. Penn to vzal za politický konec, zejména podpořil amerického prezidentského kandidáta Baracka Obamu, když řekl, že je to nejvýznamnější volba za dlouhá léta, „možná za celý můj život.“

Foto: Jean-Paul Prelissier, Reuters

Panda jako maskot filmu Kung Fu Panda.

Článek

Pokud jde o nadcházející hodnocení 22 soutěžních filmů, shodla se porota, v níž zasedá například krásná Natalie Portmanová či režisérka loni oceněného animovaného filmu Persepolis Marjane Satrapiová, že bude naslouchat především srdcím filmů. „Je těžké rozhodovat, vždyť už to, že byl film vybrán do canneské soutěže, je ocenění jeho kvalit. Pocit, který vyvolá srdcem, je nejdůležitější,“ řekl předseda poroty.

Nezačalo to zvesela

První soutěžní příspěvky mnoho radosti a veselí v sálech nevyvolaly. Zahajovací film Blindnees (Slepci) je filozofický thriller, který zmiňuje prakticky všechny zlořády v příběhu skupiny obyvatel, postižených náhlou slepotou. Žijí izolováni od ostatního světa, ne ale od jeho špatností, které je postupně ovládají. Nic nového se v tomto filmu nezrodilo, ale místy má docela působivou atmosféru. Herecky mu vévodí Julianne Mooreová, která ztvárnila ženu, jež slepotu pouze předstírá, aby se v komunitě mohla starat o manžela.

Dalším soutěžním příspěvkem je neméně temný příběh ženy, obviněné z vraždy, která ve vězení porodí a snaží se dostat i s dítětem na svobodu. Po čtyřech letech jí však dítě odeberou, aby vyrůstalo v normálním prostředí, a ona své úsilí dostat se ven zesílí.

Animované filmy ve hře

Celovečerní animované filmy získaly od časů prvního Shreka v hlavním programu pevné místo. Páteční odpoledne například zcela ovládla panda a její kamarádi v dalším ambiciózním filmu Dream Works Kung-fu Panda. Zvířata se v něm čile věnují kulinářství i bojovému umění a hlasy jim – jak se stalo již pravidlem, propůjčily hollywoodské hvězdy. Tentokrát je to mimo jiné Angelina Jolie, která čeká dvojčata – holčičky.

Dustin Hofman sklízel novinářské ovace za vtip a chytrost, s níž mluvil například o tom, že pravý hrdina je vždy z jiných kultur než z té, v níž žijeme, protože se tak pohybuje mimo reálný nehrdinný svět, a že lidé vlastně mají radši obyčejné hrdiny, jako je neohrabaný panda, než supermany. Jolie na otázku, co pro ni znamená role v animovaném filmu, odpověděla: „Původně jsem myslela, že je dobré udělat něco pro děti, hlavně pro moje kluky, ale pak jsem si uvědomila, že jsem sama pořád velké dítě a že mě to prostě ohromně baví.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám