Hlavní obsah

Triptych Francise Bacona vydražen za rekordních 86 miliónů dolarů

Za 86,2 miliónů dolarů (zhruba 1,4 miliardy korun) byl ve středu večer vydražen v newyorské aukční síni Sotheby´s triptych Francise Bacona z roku 1976. Bylo tak dosaženo nového rekordu za dílo tohoto umělce irského původu, oznámila agentura Reuters.

Článek

Podle odhadu aukční síně měl prodej monumentálního díla na třech plátnech vynést zhruba 70 miliónů dolarů. Dva zarputilí telefonní dražitelé ale vyhnali cenu až na 86, 281 miliónu dolarů, včetně provize pro Sotheby´s. Triptych tak překonal předcházející rekordní částku zaplacenou za Baconovo dílo o více než 30 miliónů dolarů. Loni byl jiný obraz téhož umělce prodán za 52,68 miliónu dolarů.

Překonán byl i dosavadní rekordní zisk za dílo poválečného nebo soudobého umění, který držel malíř Mark Rothko. Jeho obraz Bílý střed (Žlutá, růžová a levandulová na růžové) byl před rokem u Sotheby´s vydražen za 72,84 miliónu dolarů.

Středeční dražba u Sotheby´s probíhala podle agentury AFP v euforické atmosféře a mnohá plátna výrazně překonala odhady expertů.

V úterý oznámila konkurenční aukční síň Christie´s, že celková tržba z její jarní dražby dosáhla 348 miliónů dolarů. Za téměř 34 miliónů dolarů byl například prodán obraz britského malíře Luciana Freuda, který se tak stal nejdráže prodaným dílem žijícího umělce.

Reklama

Výběr článků

Načítám