Hlavní obsah

Představitel majora Zemana hraje v novém českém filmu estébáka

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisér Vladimír Drha začíná v těchto dnech točit film Anglické jahody, který se odehrává v dramatickém období srpna 1968. Provokativní je nejen téma snímku, ale také obsazení - příslušníka StB si totiž zahraje Vladimír Brabec alias major Zeman.

Foto: ČTK

Filmový estébák Vladimír Brabec

Článek

Kromě Brabce si v Anglických jahodách zahrají další známí a uznávaní čeští herci jako Viktor Preiss, Miloslav Mejzlík, Nela Boudová, Sandra Pogodová a Pavla Tomicová. Hlavní mladé hrdiny, kterým osmašedesátý rok pořádně zamává se životem, ztvární Ivan Lupták, Marie Štípková nebo Richard Zevel.

"Ve filmu bylo samozřejmě třeba obsadit i role ruských vojáků. Pro postavu Lebeděva, vojáka, který zásadním způsobem vstoupí do života našich hrdinů, našli režisér a producenti na zahraničním konkursu herce Alexeje Bardukova, který je ve své zemi označován za ruského Brada Pitta a před nímž se otvírá i perspektiva mezinárodní kariéry," uvedla PR manažerka filmu Uljana Donátová.

Místo západu Davle

Příběh začíná tím, že se mladík jménem Tomáš Sinek chystá odjet na sběr jahod do Anglie. Stráví s kamarády a dívkou Táňou bujarou noc před odjezdem, ale druhý den je všechno jinak. Začnou otcovy podezřelé telefonáty s kolegou Vránou, plné tajných informací. Maminka dělá zásoby a babička pláče.

Tomáš spěchá na nádraží, ale žádné vlaky nejezdí. Je srpen 1968 a blíží se ruské tanky. Tomáš tedy místo do Anglie vyrazí se svou dívkou na chatu k Davli a tam se setká s ruským vojákem, který chce dezertovat. Zmatený Rus se navíc domnívá, že je na západě, protože v Davli se točí film a kolem jezdí americká a německá vojenská technika.

„Srpnové dny roku 1968 se v české kinematografii neobjevovaly příliš často,“ říká režisér Vladimír Drha. „Nepočítáme-li normalizační agitky, byl „osmašedesátý“ součástí českých filmů až v devadesátých letech, spíš ovšem jako pozadí, historická danost nebo ornament."

"Tento scénář využívá historického dne 21. srpna jako dramatické situace, jako důvodu civilního psychologicko-milostného dramatu. Jeho ústředními postavami jsou mladí lidé a domnívám se, že tento fakt může jejich dnešním vrstevníkům osvětlit leccos z toho, co jim připadá jako vzdálená a nepříliš slavná historie,“ dodává režisér.

Více info na www.anglickejahody.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám