Hlavní obsah

Nespokojení divadelníci uspořádají od 25. května Dny neklidu

Pražští divadelníci, nespokojení s přístupem magistrátu k financování kultury hlavního města a s přípravou transformace některých příspěvkových scén, vyhlásili Dny neklidu. Mají se uskutečnit od 25. do 29. května v celé republice. K protestu proti grantové politice radního pro kulturu Milana Richtra (ODS) a dalším "devastačním" zásahům radnice do kultury se připojilo i Národní divadlo v Praze (ND).

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Grantový systém, který navrhl radní Milan Richter, má být úpraven.

Článek

"Podporujeme petici Iniciativy pro kulturu, kterou už podepsalo přes 17 500 občanů. I proto odstartuje sérii akcí pětihodinový protestní koncert na piazzetě Národního divadla v neděli 25. května," řekl mluvčí činohry české první scény Tomáš Staněk. Ředitel ND Ondřej Černý následně uspořádá diskusní panel na téma Kultura a společnost. O podrobnostech budou nespokojení divadelníci informovat novináře začátkem příštího týdne na tiskové konferenci v Praze.

Slovy "Do ulic! Kultura hoří!" je nadepsáno nové prohlášení Iniciativy pro kulturu. Připomíná dubnovou demonstraci před budovou pražského magistrátu, později i přímo v jednacím sále. Členové zastupitelstva ovšem tehdy požadavky signatářů odmítli. I proto mají Dny neklidu vyvrcholit 29. května ráno opět na Mariánském náměstí v Praze před budovou magistrátu.

"Je třeba jednat. Ozvat se. Hlasitěji než kdy dosud. Nejde jen o přežití několika pražských divadel, jak se radnice tváří. Jde o kulturu v celé společnosti. Jde o všechna města v České republice," píše se v prohlášení. Podle jeho textu se "všechno počítá" - symbolické i skutečné stávky, černobílé pásky či stužky na oděvu při vystoupení i na ulici, shromáždění, performance, podpůrné koncerty v galeriích, školách a divadlech, výstavy, videa na internetu, potištěná trička, street art.

"Vyjděme do ulic, šiřme petiční archy, nenechme se umlčet nebo utahat. Ukažme, že kultura má zuby," uvádí prohlášení, které vyzývá studenty nejen uměleckých škol, aby zaplavili ulice, umělce, aby veškerou silou svého talentu ovládli veřejný prostor, ale i kluby, knihovny, galerie, divadla a další kulturní místa k jasnému gestu podpory.

Ministr kultury slíbil pomoc

Ministr kultury Václav Jehlička tento týden po setkání s řediteli divadel Archa, Semafor a v Celetné Ondřejem Hrabem, Jiřím Suchým a Jakubem Špalkem slíbil, že udělá vše pro to, aby se vyřešil problém kolem financování pražských divadel a dalších kulturních zařízení. Ministerstvo sice nemá ze zákona pravomoc zasáhnout do kulturní politiky města, může však otevřít jednání či metodicky pomoci při hledání řešení.

"Divadla, o která jde, jsou věcí magistrátu, ale zároveň jsou součástí české divadelní sítě. Proto nás to zajímá... Monitorujeme petice a také víme, že divadla jsou docela na kolenou. Slíbili jsme proto, že v té věci zkusíme mluvit s kompetentními lidmi z magistrátu, pokusíme se přispět ke zklidnění situace a tomu, aby ta divadla přežila," komentoval to ředitel ministerského odboru umění a knihoven František Zborník.

Složitou situaci nevyjasnila ani krátká diskuse, na které radní Richter posadil tuto středu vedle sebe zástupce příspěvkových divadel, divadelních obecně prospěšných organizací a soukromých společností. Jediným konkrétním výsledkem bylo, že kritizovaný grantový systém, který navrhl Richter, má být úpraven, zabývat by se jím měl poradní sbor primátora. Další diskuse se má uskutečnit před zasedáním zastupitelstva, svolaného na 29. května.

Reklama

Související články

Kulturní politika Prahy rozděluje umělce

Na čtvrtečním protestu před pražským magistrátem se setkají jak odpůrci, tak i zastánci nového grantového systému, který navrhl radní Milan Richter (ODS)....

Kulatý stůl divadelníků granty nevyřešil

Mají divadla dostávat dotace na vstupenky? A mají vůbec dostávat granty? Všechna, nebo jen ta nezisková? Ani středeční jednání radního pro kulturu Milana...

Výběr článků

Načítám