Hlavní obsah

Zemřel americký výtvarník Rauschenberg

– TAMPA

Ve věku 82 let zemřel na Floridě americký výtvarník Robert Rauschenberg, který s Andym Warholem a dalšími umělci patřil k takzvané newyorské škole spojované s pojmem pop-art. Oznámila to v úterý agentura AP. Díla zemřelého byla několikrát vystavována i v Česku.

Článek

Tvorba Roberta Rauschenberga se vymykala všem uměleckým škatulkám. Staré plechovky, obnošené šaty, dopravní značky či vycpaná koza jako součást umění dnes už asi málokoho překvapí. Když ale tyto věci komponoval do svých děl před půlstoletím, mnohé šokoval.

Rodák z Texasu a absolvent několika semestrů farmakologie hodně cestoval, a to zejména v rámci svého projektu ROCI (Rauschenbergova zámořská kulturní výměna); navštívil mimo jiné i Kubu a Sovětský svaz. Rauschenberg v roce 1964 zavítal i do Prahy a Ostravy.

V Česku mohli Rauschenbergovo dílo zhlédnout například návštěvníci brněnského Domu umění, kde byla v roce 1995 k vidění kolektivní výstava Hodně a ještě více pop-artu. Dva roky poté uspořádalo této legendě americké výtvarné scény samostatnou výstavu České muzeum výtvarných umění v Domě u Černé Matky Boží v Praze. Výstava Tribute 21 představovala soubor Rauschenbergových grafik oslavujících 21 humanitárních témat pro nadcházející 21. století.

Reklama

Výběr článků

Načítám