Hlavní obsah

Indiana, Che i krásky Woodyho Allena

Právo, Věra Míšková, Cannes

Slavnostní premiéra dramatu Blindness brazilského režiséra Fernanda Meirellese zahájí ve středu večer 61. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Cannes. Na Azurové pobřeží se v následujících jedenácti dnech sjedou filmaři z celého světa, aby se v hlavní soutěži utkali o Zlatou palmu a v dalších sekcích představili svá díla této nejprestižnější filmové přehlídce. Z českých tvůrců se žádný do Cannes nedostal.

Článek

Hlavní hrdinku filmu Blindness, natočeného podle literární předlohy laureáta Nobelovy ceny Josého Saramaga o městě, jehož obyvatelé jsou postiženi slepotou, hraje Julianne Mooreová. Ta by také spolu s dalšími herci filmu – Markem Ruffalem, Dannym Gloverem a Gaelem Garcíou Bernalem – měla být hlavní hvězdou zahájení.

Ve festivalovém paláci jsou večer samozřejmě očekávány také mnohé francouzské filmové stars a není vyloučeno, že přijedou už i někteří z těch, jimž budou patřit další festivalové dny. Ukázat se v Cannes, a tím i ve všech světových médiích, určitě stojí za to.

Film Blindness odstartuje soutěž, v níž se utká 22 celovečerních hraných filmů, které bude hodnotit porota v čele s americkým hercem a režisérem Seanem Pennem a v níž zasednou mimo jiné herečka Natalie Portmanová a režisér Alfonso Cuarón.

Slavní režiséři i slavní debutanti

Soutěžit bude například čtyřapůlhodinový (!) snímek Stevena Soderbergha (Zlatá palma za Sex, lži a video) Che o slavném revolucionáři Che Guevarovi, kterého ztvárnil Benicio Del Torro. Dále se na Azurové pobřeží tradičně vrátí několik filmařů, kteří zde již získali ceny nebo jejichž filmy v minulosti alespoň soutěžily.

Opět tak přijedou například v Cannes populární belgičtí bratři Jean-Pierre a Luc Dardennové, kteří už tu měli sedm filmů, z nichž Rosetta v roce 1999 a Dítě v roce 2005 získaly Zlatou palmu. Letos se Dardennové zúčastní dramatem Le Silence de Lorna.

Poprvé jako režisér se uvede scenárista Adaptace či Věčného svitu neposkvrněné mysli Charlie Kaufman. Jeho režijní debut Synecdoche, New York je příběhem divadelního režiséra, kterého opustí žena i s dcerou a on musí zásadně změnit život.

Poprvé jako režisér se uvede scenárista Adaptace či Věčného svitu neposkvrněné mysli Charlie Kaufman. Jeho režijní debut Synecdoche, New York je příběhem divadelního režiséra, kterého opustí žena i s dcerou a on musí zásadně změnit život.Nové zakotvení hledá i hrdina soutěžního snímku Palermo Shooting renomovaného německého režiséra Wima Wenderse: úspěšný, leč poněkud uštvaný fotograf z Düsseldorfu se poté, kdy mu život přeroste přes hlavu, odstěhuje do Palerma.

Drama s kriminální zápletkou Changeling, odehrávající se v Los Angeles 1928, přiveze do soutěže Clint Eastwood, doprovodit by ho měly hvězdy snímku Angelina Jolieová a John Malkovich.

Nestárnoucí Harrison Ford

Původně se mluvilo o tom, že Spielbergův Indiana Jones a Království křišťálové lebky bude festival jako nesoutěžní hit zahajovat. Nakonec se tak nestalo, Indymu však bude patřit hned nadcházející víkend. K nestárnoucímu Harrisonu Fordovi a jeho druhům přibyli „nováčci“ filmu Cate Blanchettová v roli sovětské agentky Iriny a Shia LaBeouf jako Mutt Williams – možná syn Indiany a Marion. Slovo možná je tu však na místě, neboť na odhalení, zda je opravdu jejich synem, si prý musíme počkat až na konec filmu.

Mimo soutěž se v oficiálním programu bude hrát také novinka Woodyho Allena Vicky Cristina Barcelona s  Penélope Cruzovou, Scarlett Johanssonovou a Javierem Bardemem. Film je příběhem dvou mladých Američanek Vicky a Cristiny, které přijedou na letní prázdniny do Barcelony.

Film s názvem Maradona by Kusturica je celovečerní dokument dalšího „canneského štamgasta“ Emira Kusturici o fotbalové legendě Diegu Maradonovi. Kusturica má také dvě Zlaté palmy – za Otce na služební cestě a za Underground, celkem v Cannes představí už šestý film a třikrát byl členem různých zdejších porot včetně té hlavní, jíž předsedal před třemi lety.

Na závěr festivalu je připraven Barry Levinson, který uvede film What Just Happened s pořádně hvězdnou partou, kterou tvoří Robert De Niro, Sean Penn, Stanley Tucci, Bruce Willis, John Turturro a Robin Wright Pennová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám