Hlavní obsah

Akropoli rozezní rumunská cimbálovka Taraf de Haidouks

– PRAHA
Novinky,

Rumunští Taraf de Haidouks, kteří ve středu zahrají v pražském Paláci Akropolis, jsou bez nadsázky nejlepší cimbálovkou na světě. Ne náhodou si je jako své spolupracovníky vybral slovutný Kronos Quartet, věnující se soudobé hudbě. Jako autory hudby si je do filmu pozval i režisér Tony Gatlif. Mezi jejich obdivovatele patří i Johnny Depp.

Článek

Taraf de Haidouks nejsou u nás tak populární jako balkánské dechovky. Jejich zvuk je přece jen méně ryčný, a tak se nevryje okamžitě do paměti, ačkoli kontrabasista rve struny s vervou potvrzující, že skupině rozhodně energie nechybí.

Podobně jako rumunská dechovka Fanfare Ciocarlia ohromují Taraf de Haidouks vysokým tempem své hry, zejména cimbalista zaujme rychlými běhy. Vynikajícími instrumentalisty, kteří bravurně zvládají své nástroje, jsou však i houslisté nebo akordeonista.

Rumuny dali dohromady Belgičané 

Skupina nevznikla přirozenou cestou. Dali ji dohromady belgičtí muzikanti a producenti Michel Winter a Stéphane Karo.

Po pádu Ceausescuova režimu se Belgičané vydali do rumunské vesničky Clejani jižně od Bukurešti, kde žilo mnoho romských hudebníků, potomků elitních hráčů lautari, kteří za feudálních časů hráli pro panstvo.

Nejlepší z nich sestavili soubor Taraf de Haidouks a záhy skupina dobyla svět. Prosadila se na festivalech world music a v lednu 2002 dokonce získala BBC Radio 3 World Music pro soubory z Evropy a Blízkého východu.

Moldavské balady v podání Marie Raducanu

Kapela vystupuje v Akropoli v rámci festivalu etnické hudby Respect. Den před ní se na témže pódiu představí i zpěvačka Maria Raducanu z Moldávie, která si vystačí jen s minimálním doprovodem I když má za sebou jazzovou minulost.

Raducanu se věnuje především lidové hudbě, zpívá moldavské ukolébavky z Moldávie i balady z východní Evropy. Proslavila ji skladba Čornyj Voron, která se stala hitem na YouTube.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám