Hlavní obsah

Pražské jaro odstartovala tradiční Má vlast v podání Filharmonie Brno

PRAHA

Mezinárodní hudební festival Pražské jaro zahájila v pondělí večer v Obecním domě s Filharmonie Brno s šéfdirigentem Petrem Altrichterem. Tradičně zazněl cyklus symfonických básní Má vlast Bedřicha Smetany. Letošní 63. ročník přehlídky, která nabídne 50 koncertů a sedm divadelních představení, bude trvat do 4. června.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Prezident Václav Klaus s manželkou Livií na zahajovacím koncertu mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro 12. května v pražském Obecním domě

Článek

Zahajovací koncert sledoval také prezident republiky Václav Klaus se svou chotí Livií. Program přenáššl v přímém přenosu Český rozhlas a Česká televize.

Dirigent Altrichter otevíral přehlídku již v roce 2000, a to s Pražskými symfoniky. "Je to pro nás svátek a vzácná příležitost možná více, než pro pražské orchestry," řekl novinářům o účinkování brněnských filharmoniků Altrichter, který se na festivalu představuje již počtrnácté. Filharmonie Brno byla mimo jiné prvním tělesem, jež festival zahajovalo již v roce 1957 pod vedením Břetislava Bakaly.

Pro Altrichtera znamená Má vlast kromě historických poselství a symboliky především "geniální" hudbu, a tak se k ní také snaží přistupovat. Interpretace Mé vlasti jako celku je podle něho zvláštní příležitostí především v zahraničí, kde nejsou lidé determinováni jejím symbolismem jako v tuzemsku.

Kultovní dílo české hudby a jedinečná kompozice se uvádí na Pražském jaru téměř každoročně. Tradici navíc osvěžuje skutečnost, že se této skladby ujímá každý rok jiný dirigent. Má vlast se na festivalu nehrála pouze v roce 1948, výjimkou jsou také dva roky 1946 a 2006, kdy byla uvedena až druhý den festivalu.

Hudební obrazy cyklu, které poprvé jako celek zazněly v roce 1882, připomínají historii, oslavu a přírodní krásy naší země. Promítly se do nich i aktuální ideje tehdejší české společnosti usilující o svou národní svébytnost a změny státoprávního uspořádání v tehdejší Rakousko-uherské monarchii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám