Hlavní obsah

Kylie Minogue: Sdílet hodiny s tisícovkami lidí je kosmické

Novinky, rozhovor poskytla EMI

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvačka Kylie Minogue vystoupí v pondělí večer v O2 Areně v Praze. "Myslím, že fanoušci ode mě očekávají, že na koncertech uslyší něco ze starší i nové tvorby, a jejich očekávání mě inspirují k tomu, abych se snažila každou show udělat něčím jedinečnou," říká v rozhovoru, který Právu poskytla společnost EMI. Přímo v Praze natočila rozhovor se zpěvačkou TV Prima.

Článek

Jaké bylo připravovat se na nové turné?

Bylo pro mě vzrušující pracovat na koncertech, na kterých budeme poprvé hrát živě tolik písní. Protože je to turné X2008, zpívám na něm dost písní z nového alba. Nicméně jsem přidala i několik osobních písní, které byly důležitou součástí nahrávacího procesu, ale nejsou na poslední desce nahrané. Nejenže jsme je nikdy nehráli živě, ale fanoušci je ani neznají. Doufám, že to poskytne určitý vhled do ostatních písní, které mám ráda. A je tam i pár starých oblíbených kousků pro ty, kteří nebyli na mých minulých koncertech.

Jedna z nejzábavnějších a nejradostnějších chvil je naše ztvárnění písně Copacabana. Je to způsob, jak pokračovat v tématu koncertů Showgirl, a musím se pochlubit, že Barry Manilow mi osobně zavolal a sdělil, jak je nadšen z toho, že jeho píseň je v mé show. Máme tedy požehnání!

Co vás přivedlo k rozhodnutí vyjet s novým albem X na turné? Jak si myslíte, že budou nové písně znít živě?

Bylo velmi zajímavé slyšet je živě. Například píseň 2 Hearts je živému vystupování prakticky šitá na míru: slyšíte v ní všechny nástroje, je jednoduchá a všichni ji rádi zpívají. Elektronické kousky jako Nu-di-ty a Speakerphone byly větší výzvou, ale myslím, že si vedou opravdu dobře. Zahrané živě dostávají novou dimenzi a stávají se daleko dynamičtější. Jako píseň Copacabana. Pokud bylo vůbec možné ji ještě zdramatizovat, myslím, že jsme to dokázali.

Jste považována za jednu z nejlepších koncertních umělkyň. Jste pod tlakem, aby každé vaše koncertní turné bylo lepší než předchozí?

Snažím se poskytnout sobě i publiku novou a vzrušující show a zlepšit se s každým turné. Moje velká láska je vzdělávání se a mé chápání dynamiky představení neustále roste. Když sdílím dvě hodiny s několika tisíci lidmi, zdá se mi to až kosmické – ta směs energie a vzrušení.

Můžete naznačit, co mohou fanoušci od Kylie X2008 Tour čekat?

Poté co se z turné Showgirl stala turné dvě, jsem se chtěla zbavit nejasností. Zvuk, vzhled a grafika turné X je hodně inspirována „elektrikou“. Máme několik neuvěřitelných talentů na pódiový design a světla. Úžasný Michael Rooney má na starosti choreografii tanečníků i akrobatů a kapela byla rozšířena o tříčlennou dechovou sekci, která dodává novou dynamiku.

Jak vypadá kreativní proces při vymýšlení nového turné?

Každé turné se show vyvíjí. Na tom stavíme. Snažíme se dát tomu nový, svěží směr, což je z velké části limitováno časem a albem. Myslím, že fanoušci ode mě očekávají, že na koncertech uslyší něco ze starší i nové tvorby, a jejich očekávání mě inspirují k tomu, abych se snažila každou show udělat něčím jedinečnou.

Základem každého turné je seznam písniček, pro které se pak snažíme vymyslet optimální pořadí a nejlepší způsob, jak je vizuálně prezentovat. Některé písně jsem zpívala tolikrát, že je na čase je nově a nečekaně interpretovat.

Jsou i písně, u kterých se zdá naprosto svěží je předvést v původní verzi. To vše záleží na načasování a na tom, jak jsem je hrála dříve. Pak se obrátíme na designéry a určíme, kdo je nejlepší pro výrobu kostýmů, pódia, choreografii a podobně.

Jaké jsou nejlepší a nejhorší stránky turné?

Jedna z nejlepších věcí je cestovat jako jakási rodina. Panuje opravdu přátelská atmosféra. Každý je na turné proto, aby podporoval ostatní. Společný cíl je udělat skvělé koncerty a v průběhu si užít. Krása živého vystupování je v tom, že se může stát cokoli. Proto kolem sebe chcete mít dobré lidi pro dobré i zlé časy. Já jich s sebou mám na cestě kolem stovky a v průběhu nastane mnoho dobrých i špatných momentů. Ale myslím, že turné jsou tak inspirativní, že všichni rádi přijímáme výzvy, které se objevují.

Jací návrháři pracovali na kostýmech pro turné?

Všechny mé kostýmy navrhl Jean Paul Gaultier. Svět módy mě vzrušuje a dámský obzvlášť. Jean Paul stvořil některé z nejvíc ikonických módních vzhledů, ale zdá se, že je stejně nadšený, jako když jsem ho potkala poprvé začátkem devadesátých let. Měla jsem to štěstí, že jsem při různých turné pracovala s úžasnými návrháři, kteří rozuměli tomu, co vyžaduje můj pracovní oděv. Kostým musí být nejen krásný, ale musí být funkční každý večer. Musí být zohledněny taneční pohyby i rychlá výměna kostýmů.

Jedete na turné do mnoha míst, kde jste předtím nikdy nebyla, do Maďarska, Rumunska, Bulharska, Turecka, Lucemburska, Ruska, Litvy nebo Španělska. Proč jste se rozhodla tyto země nyní navštívit?

Vždy jsem chtěla hrát na nových místech. I když nyní jedeme dál než kdykoli předtím, je stále mnoho míst, která doufám v budoucnu navštívím.

Jste velmi zaměstnaná, společně s vydáním alba X jste představila nový parfém Showtime a ložní soupravu Kylie at Home. Co vás motivuje k tak širokému spektru činností?

Pracovat na těchto projektech je zábava. Líbí se mi rozmanitost těch činností. Snadno mě zlákají projekty, do nichž mohu zahrnout různé aspekty své tvořivosti. Kreativita je základem všech mých činností, které mě baví.

Často hovoříte o tom, jak důležité je najít harmonii mezi prací a životem. Myslíte, že jste té rovnováhy dosáhla? A co děláte abyste si odpočinula a dobila energii?

Většina mých činností vyžaduje mnoho energie, ale za ni se mi vrací adrenalin a pocit uspokojení, a tak se to ani nezdá být těžká práce. Ale když si přeci jen potřebuju odpočinout, což je především po dlouhém cestování, je nejlepší prostě zůstat doma. Nuda, já vím, ale někdy je to třeba. Když ne spánek, potřebuju aspoň přestávku od práce. Miluji večeře s přáteli. Je obrovské potěšení smát se, relaxovat a svěřovat se těm, kteří pro mě mnoho znamenají.

Jaké máte plány po skončení turné? Co byste chtěla dál pokořit?

Po tom, co jsem natočila vánoční epizodu seriálu Doctor Who, jsem horlivá ještě si někde zahrát. Bylo to trochu jako vrátit se ke kořenům a možná je čas opět se v blízké budoucnosti ponořit do tohoto světa.

Reklama

Výběr článků

Načítám