Hlavní obsah

Urban ilustruje Švejka a před očima mu běží filmy s Hrušínským

V domě ilustrátora Petra Urbana běží v posledních týdnech pořád dokola filmy Dobrý voják Švejk a Poslušně hlásím. Autor kreslených vtipů s Rudou Pivrncem se u nich ale už dávno jen bezstarostně nebaví. Komedie z roku 1956 a 1957 s Rudolfem Hrušínským v hlavní roli studuje úmorně do posledních detailů. Urban totiž pro nakladatelství XYZ ilustruje nově připravované vydání Haškových Osudů dobrého vojáka Švejka za světové války.

Foto: ČTK

Švejk podle Petra Urbana

Článek

"Na nikoho jiného prý nakladatelství nepřišlo. A možná, že já a Ruda Pivrnec máme s Jaroslavem Haškem a se Švejkem něco společného. Přinejmenším jsme všichni vypili hodně piva. A Haškův humor je podle mě takový, že by ho střízlivý člověk nikdy nevymyslel," říká Urban.

Při ilustrování Švejka pije Urban dokonce víc piva, než by slušelo jeho loňskému předsevzetí. Díky omezení alkoholu a pravidelnému běhání shodil během roku 35 kilo. "Když jsem ale dělal osm hodin ilustraci na titulní stranu ke Švejkovi, vypil jsem u toho osm piv," prozradil. Nebojí se však, že by se zakulatil jako Hašek nebo Švejk. Jeden obrázek v knížce mu zabere méně času než nejdůležitější ilustrace pro obálku. Zvládá ho zhruba za tři hodiny. Celkem jich chystá 30 a s prací skončí v červenci.

Ilustrace k novým Osudům dobrého vojáka jsou barevné a na rozdíl od slavných obrázků Josefa Lady se na nich mluví. Haškovi hrdinové vypouštějí z úst bubliny se slovy jako u klasických kreslených vtipů. "Postavy dělám takové zakulacenější než Lada a moje linka na jejich obrysech je tenčí," podotkl Urban. Ladovy kresby - a nejen ke Švejkovi - se mu líbí. Na jednu z nich dokonce namaloval před lety místo Ladova ponocného svého Rudu Pivrnce.

Na Bělehrad s Pivrncem

Pro ilustraci na obálku Švejka vybral Urban scénu, jak paní Müllerová veze Švejka k odvodu na invalidním vozíku za slavného pokřikování Na Bělehrad! "Do davu za nimi jsem ukryl i Rudu Pivrnce a já valím před Švejkem sud piva. Na ilustracích nesmím měnit obsah Haškovy knihy. Ale asi se neudržím a alespoň v pozadí jedné kresby zkusím přidat něco svého," prohlásil Urban.

Filmy s Rudolfem Hrušínským mu slouží k historicky věrnému zobrazení stejnokrojů rakousko-uherské armády, dobového oblečení nebo nábytku a dalšího vybavení v hospodách. "Třeba záhyby na filmových uniformách přesně odpovídají záhybům na Ladových ilustracích," všiml si Urban. Pokud si vybere nějakou pasáž z filmu pro kresbu, přečte si také úryvek ze stejného místa v Haškově knize. Osudy dobrého vojáka však nikdy nepřelouskal celé.

"Filmy s Rudolfem Hrušínským jsem ale viděl snad padesátkrát. A taky Trnkova loutkového Švejka," uvedl Urban. Jeho postavy v ilustracích pro Švejka vypadají trochu jinak než ve vtipech s Rudou Pivrncem. A hodně se podobají Josefu Hlinomazovi, Františku Filipovskému, Jaroslavu Marvanovi a dalším hercům z komedií Dobrý voják Švejk a Poslušně hlásím.

V Osudech dobrého vojáka se určitě objeví ilustrace k nejoblíbenějším Urbanovým scénám z filmů. Do knížky se tak bezpochyby dostane četnická stanice v Putimi, kde si strážmistr Flanderka spletl Švejka s ruským špionem. A Urban se prý také hodně těší na feldkuráta Katze. "Nejsem zvyklý kreslit na cizí nápady a práce na Švejkovi mně připadá o hodně těžší než Pivrncovy knížky. Beru ji ale jako velkou čest. Moje kreslené vtipy za 100 let už nebude třeba nikdo znát, Švejk zůstane věčný," míní Urban. 

Reklama

Výběr článků

Načítám