Hlavní obsah

Jak se chlapík od vedle Mark Knopfler stal kytarovou legendou

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jméno Marka Knopflera, který v neděli vystupuje v Praze, bude vždy spojeno s elektrickou kytarou, i když označení rocková hvězda k němu moc nesedí. Rockové hvězdy většinou bývají tak trochu zvířátka, zatímco Knopfler vypadá spíše jako „chlapík od vedle“, učitel angličtiny nebo rodinný lékař. A nejen vypadá, podle všeho takový skutečně je. Intelektuál a taťka, který nikdy moc nevymetal večírky, si u anglických novinářů vysloužil přezdívku "tichý muž rock and rollu".

Článek

Mark Knopfler se narodil v roce 1949 ve skotském Glasgow. V mládí velmi obdivoval Jimiho Hendrixe a Django Rheinhardta a ve škole zkoušel zakládat různé skupiny, jejichž jména už odvál čas. První malé vystoupení v regionální televizi zažil v šestnácti letech.

Protože byl nadaný také na práci s jazykem, dal se na studia žurnalistiky a později angličtiny na univerzitě v Leedsu. Kdybyste se někdy prodírali britským tiskem z konce 60. let, je docela možné, že narazíte na nějaké recenze desek s podpisem Mark Knopfler, v Leedsu se totiž budoucí virtuóz stal profesionálním hudebním publicistou. Současně založil duo s bluesmanem Stevem Phillipsem, jmenovcem svého šéfredaktora, a za drobný peníz hrával v tamních klubech.

V 70. letech se přesunul do Londýna a občas doma hrával se svým bratrem Davidem, přičemž vymysleli základy k mnoha pozdějším hitům Dire Straits. Nejdříve ale Mark hrál pod značkou Café Racers, název Dire Straits později navrhl kamarád bubeníka, s nadsázkou totiž vyjadřoval jejich tehdejší situaci (Dire Straits = být na dně, hlavně finančně).

V létě 1977, uvádí oficiální životopis od Terryho Kilburna, vznikla první demonahrávka megahitu Sultans of Swing a od té doby šli Dire Straits jen nahoru, čímž jejich název získal ironický příznak. Zanedlouho se stali předkapelou Talking Heads a v osmdesátých letech už měli sami své předkapely, když vydali skvělé desky Love Over Gold a Brothers in Arms, které v další dekádě následovalo album On Every Street.

V roce 1996 zahájil Mark Knopfler sólovou kariéru, která trvá dodnes, a díky tomu budou mít lidé v neděli v pražské T-Mobile aréně další možnost přesvědčit se o tom, jak zní naživo nejen novinka Kill To Get Crimson. Ze starších studiových desek je jasné, že o kvalitách jeho bluesově laděných, často spíše meditativních než rockových sól, není třeba pochybovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám