Hlavní obsah

Magistrát napíná Pražské jaro, peníze ani pět dní před začátkem nedorazily

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Festival Pražské jaro sice začíná v pondělí 12. května, magistrát však dosud s festivalem nepodepsal smlouvu o podpoře v přislíbené výši devíti miliónů korun. Potvrdila to Novinkám mluvčí festivalu Alena Svobodová s tím, že město jí sdělilo, že jde jen o administrativní zdržení a festival může s částkou počítat.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Pražský radní pro kulturu Milan Richter

Článek

"S penězi od Prahy to vypadá následovně - jsou definitivně přislíbeny, ale smlouva někde leží a ještě není podepsána,“ uvedla Svobodová a dodala: "Byli jsme ujištěni, že s částkou můžeme počítat, že jen administrativní zdržení způsobilo to, že smlouva není podepsána.“

Svobodobvá uvedla že příspěvek od města činí devět miliónů korun, což přestavuje zhruba 12 procent rozpočtu.

Pražské jaro je tak další organizací, která doplácí na jednání pražského magistrátu a jeho kulturního výboru, který není schopen včas rozhodnout o grantech a dlouhodobých podporách. Nejvýznamnější tuzemský hudební festival po celou svou dlouho existenci začíná vždy 12. května. Stejná situace přitom nastala už loni.

Divadla v nejistotě 

Vleklé potíže magistrátu s udílením grantů a podpor uvedly do problémů několik pražských divadel - mj. Divadlo v Celetné, Divadlo bratří Formanů, Alfred ve dvoře a Archa.

Největší problémy zažívá festivalu Tanec Praha, který doplatil i na fakt, že výbor pro kulturu nerespektoval návrh grantové komice a navrženou částku snížil na desetinu. Uvedla to pro Novinky ředitelka festivalu Tanec Praha Marta Lajnerová.

Výbor pro kulturu neřídil doporučením grantové komise dát na festival tři milióny. Radní Ivan Bednář navrhl tři sta tisíc, které výbor odhlasoval a k návrhu se přiklonil i předseda grantové komise.

Reklama

Související témata:

Související články

Kulturní politika Prahy rozděluje umělce

Na čtvrtečním protestu před pražským magistrátem se setkají jak odpůrci, tak i zastánci nového grantového systému, který navrhl radní Milan Richter (ODS)....

Příští Tanec Praha v metropoli asi nebude

Letošní jubilejní dvacátý ročník festivalu Tanec Praha může být posledním, který se uskuteční v metropoli Česka, sdělila Právu ředitelka akce Marta Lajnerová....

Výběr článků

Načítám