Hlavní obsah

Dagmar Havlová nebude hrát v Odcházení

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Manželka bývalého prezidenta Václava Havla Dagmar nebude hrát v dramatu Odcházení, řekla ve středu Novinkám mluvčí pražského Divadla Archa Pavlína Svatoňová. Herečka má zdravotní potíže.

Foto: Právo

Dagmar Havlová

Článek

"Zdravotní problémy nedovolují Dagmar Havlové pokračovat v práci na nastudování nejnovější hry Václava Havla Odcházení. Titulní roli Ireny, kterou měla Dagmar Havlová hrát, ztvární Zuzana Stivínová. Roli Bey přeobsadil režisér David Radok Dorou Bouzkovou. Světová premiéra Odcházení proběhne podle plánu 22. května v Divadle Archa. Všechna jarní i podzimní představení se uskuteční v ohlášených termínech," uvedla mluvčí v tiskovém prohlášení.

Ředitel divadla Archa Ondřej Hrab dodal: "Informaci o zdravotním stavu paní Havlové plně respektujeme.Chci poděkovat panu režisérovi Radokovi, Zuzaně Stivínové a celému inscenačnímu týmu za vstřícnost, se kterou se k dané situaci postavili. Tým, který na inscenaci pracuje, udělá vše pro to, aby umělecká hodnota a termín premiéry nebyly ohrožen. Paní Havlové přejeme mnoho sil a brzké uzdravení.“

Angažmá bývalé první dámy původně bylo jednou ze základních podmínek, které Václav Havel od divadel usilujicích o Odcházení vyžadoval.

Režisér David Radok zahájil v dubnu zkoušky. Na inscenaci pracují herci Jan Tříska, Vlasta Chramostová, Ivan Řezáč, Marek Daniel, Zuzana Stivínová, Bořivoj Navrátil a Petra Lustigová.

Vinohrady se nedohodly

Havlova hra původně mířila do Národního divadla a Divadla na Vinohradech. Dlouhá jednání však zkrachovala kvůli technickým a finančním problémům. "Divadlo Na Vinohradech a Václav Havel potvrzují, že jejich poměrně dlouhá náročná a oboustraně korektní jednání o inscenování hry Odcházení nebyla bohužel korunována úspěchem. Hlavním důvodem jsou možnosti divadla, které nedovolují splnit technické a rozpočtové nároky vyplývající z režisérova realizačního záměru," sdělil koncem roku 2007 Novinkám ředitel vinhoradského divadla Jindřich Gregorini.

Inscenace v Divadle Archa se obešla bez jakékoliv podpory z veřejných prostředků. Divadlo založilo výbor v čele s Besselem Kokem, který se financováním tohoto specifického a náročného projektu zabýval.

V září Londýn

První zahraniční premiéra Odcházení se podle posledních informací odehraje 19. září v Londýně v divadla Orange Tree, které je tradiční scénou Havlových her.

Jak se rodilo Havlovo Odcházení

Únor 2003 - Po odchodu z prezidentského úřadu Václav Havel mluvil o tom, že chystá novou divadelní hru, první od konce 80. let. "Tu hru jsem začal psát už v roce 1989, před revolucí," prohlásil později.

Říjen 2006 - březen 2007 - Během čtyřměsíčního pobytu v New Yorku a Washingtonu Havel hru napsal.

13. března 2007 - Havel řekl, že hra je téměř hotová a že původně přemýšlel o tom, že by ji uvedlo Divadlo Na Zábradlí.

18. května 2007 - Ředitel Národního divadla (ND) Ondřej Černý oznámil, že divadlo vede orientační rozhovory s Havlem o uvedení jeho nové hry Odcházení.

24. srpna 2007 - Václav Havel se podle deníku Právo vzdal uvedení své nové hry na scéně Národního divadla. Havlovo rozhodnutí ovlivnila podle deníku neochota ND obsadit do hlavní role vedle Jana Třísky i Dagmar Havlovou i jeho náklonnost k Divadlu Na Zábradlí, kde se hrála většina Havlových her.

21. září 2007 - Agentura Aura-Pont zastupující Havla uzavřela licenční smlouvu o uvedení Odcházení s pražským Divadlem Na Vinohradech.

19. listopadu 2007 - Odcházení vyšlo knižně.

13. prosince 2007 - Divadlo Na Vinohradech rezignovalo kvůli nedostatku peněz na přípravu inscenace Odcházení. Havel spolu s ředitelem pražského Divadla Archa oznámil, že Odcházení uvede právě tato scéna.

24. března 2008 - Havel řekl, že premiéra jeho nové hry se v pražském Divadle Archa uskuteční 22. května.

7. května 2008 - Mluvčí Divadla Archa oznámila, že v Radokově inscenaci nebude hrát Dagmar Havlová.                    (čtk)

Uvedení hry bude součástí tříměsíční produkce série Havlových her, při níž Orange Tree nabídne divákům "Vaňkovskou" sérii Audience, Vernisáž a Protest a hru Horský hotel. Režisérem bude zakladatel a umělecký ředitel divadla Sam Walters.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám