Hlavní obsah

Lucernou zaduní reggae, dancehall a R&B v podání Sizzly

Novinky, Stanislav Dvořák

Zatímco rockeři zavítají v neděli 11. května na koncert slavného Marka Knopflera na pražském Výstavišti, příznivci jamajského reggae a dancehallu zamíří na akci pro ně obdobného významu do Lucerna Music Baru. Tam se totiž chystá první české vystoupení chlapíka, který si říká Sizzla Kalonji.

Článek

Sizzla se narodil v roce 1976 v rastafariánské komunitě v jamajském August Townu a už jako dítě projevoval talent ke zpěvu. Nahrávat začal v roce 1994 a od té doby vydal neuvěřitelných 40 alb. Je znám také tím, že propojuje jamajskou reggae scénu s americkým hiphopem a R Natočil duety s lidmi jako Wyclef Jean, Busta Rhymes, Mariah Carrey, Lil Kim, Rihanna či Mos Def.

"V druhé půlce 90. let se mnozí interpreti na Jamajce začali vracet od digitálních beatů zpátky k živým nástrojům a původnímu duchovnímu náboji roots reggae. Kalonji, při jehož poslechu můžete mít dojem, že nese na svém jazyku všechno to utrpení africké diaspory, je jeden z hlavních mluvčích tohoto trendu, i přestože má hodně rozhněvaných hardcore ragga songů," říká Lukáš Kolíbal, který je spolu s DJ Kayou asi největším českým reggae nadšencem.

Sizzla prorazil do širšího povědomí v roce 1997 s vydáním druhé desky Praise Ye Jah, která je podle Kolíbala považována za jedno z nejlepších alb moderního dancehallu. Ještě téhož roku ale Sizzla sám sebe trumfnul deskou Black Woman & Child. S vydáním těchto dvou alb následoval celosvětový úspěch a dvě nominace na MOBO Awards.

Předskokanem tohoto vyjímečného koncertu budou Big Famili z karibského ostrova Martinik, kteří žijí v Paříži, kde vlastní své studio a vydavatelství Black House Music. Akci připravuje Beat Promotion a Lucerna Music Bar. I tento koncert je po Gentlemanovi a Maxi Romeovi součástí warm-upů na druhý ročník reggae festivalu RealBeat, který letos proběhne ve dnech 8. – 9. Srpna 2008 za účasti velmi zajímavých jmen afro-karibské kultury, jako je původní zpěvák Black Uhuru Michael “Grammy” Rose či dancehallová senzace Ward 21.

Lístky jsou k dostání v obvyklých předprodejových sítích a v Lucerna Music Baru za 550 Kč a v den koncertu za 650 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám