Hlavní obsah

Trutnovský festival bude naposledy na Bojišti

Právo, Vladislav Prouza

Symboly magické jednadvacítky ukončí v trutnovském přírodním amfiteátru letošní jednadvacátý ročník festivalu Open Air Music. Pořadatelé českého Woodstocku chtějí od 21. do 24. srpna naposledy na tradičním festivalovém místě připomenout čtyřicáté výročí srpnové okupace vojsky Varšavské smlouvy.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Václav Havel a Martin Věchet na loňském ročníku Open Air Music

Článek

"Festival věnujeme obětem 21. srpna 1968. Rozloučíme se tak s dlouholetým zázemím festivalu, kde posléze vznikne jakýsi Disneyland," upřesnil duchovní otec českého Woodstocku Martin Věchet. Festival možná čeká v blízké budoucnosti přesun do výcvikového prostoru u Trutnova vyklizeného Sovětskou armádou. Oblast bývalé prachárny ve Volanově charakterem připomínající historicky první "Woodstock" rozprášený kousek odtud roku 1987 estébáky znamená návrat ke kořenům.

"Kruh se uzavírá. Skutečnost, že festival by se měl přestěhovat do oblasti okupované kdysi Sovětskou armádou nepovažujeme za shodu okolností. Hluk tanků a výstřelů vystřídá hudba," přiblížil Věchet.

Woodstocku stojí v cestě rumiště

"Woodstocku" pravidelně navštěvovaném exprezidentem Václavem Havlem a plejádou někdejších disidentů stojí v cestě hromady odpadků. Zloději stačili na městem Trutnov z části vlastněném pozemku prachárny kompletně rozkrást inženýrské sítě, instalaci veřejného osvětlení včetně masivního transformátoru. "Rozsáhlý pozemek, nelze stoprocentně zabezpečit," reagoval před časem šéf odboru životního prostředí trutnovské radnice Miloslav Diviš. "Opakovanou žádost o pronájem prachárny jsme dali letos v únoru. Město, které si nechalo vlastní majetek zavést odpadem a rozkrást, sice souhlasí, musí však zprvu zaplatit rekultivaci pozemku, který jinak nelze pro festival použít. Pokud dojde k dohodě, rekultivovaný pozemek si ohlídáme," tvrdí Věchet.

Město hodlá podle trutnovského starosty a senátora Ivana Adamce (ODS) pronajmout prachárnu organizátorům festivalu za symbolickou cenu. "Mohlo by jít o jednu korunu. Pozemky v okolí prachárny ovšem nepatří pouze městu," vzkázal z Thajska Adamec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám