Hlavní obsah

Výtržníci poničili výstavu o zákazu Komunistického svazu mládeže

Právo, Novinky, Kristýna Křížová, trj
PRAHA

Výstavu umělecké skupiny Guma Guar s názvem Meze tolerance poničila na prvního máje čtveřice výtržníků. Do expozice vtrhli v pozdních odpoledních hodinách ve čtvrtek 1. května v černém oblečení a i přes odpor pracovníků galerie poničili výstavu autolakem. Případ šetří Policie ČR.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Autoři podle svých slov neobhajují komunismus, jde jim o svobodu slova.

Článek

Čtyři černě oděné postavy zamířily 1. máje na výstavu Meze tolerance na pražské Staroměstské radnici. Exponáty postříkaly černým sprejem, zurážely kustody a zničily projektor.

Výstava byla jakýmsi uměleckým počinem, kdy si vystavující umělci vytkli za cíl zmapovat zákaz Komunistického svazu mládeže (KSM). Tím pádem vyvolávala akce na veřejnosti rozporuplné ohlasy.

Původně měla být výstava otevřená pro veřejnost na Staroměstrské radnici až do 1. června, po incidentu byla uzavřena a Galerie hl. m. Prahy se rozhodla výstavu ukončit. Rozsah poškození je totiž příliš velký.

.: Výstava Meze tolerance skupiny Guma Guarfoto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Na výstavě byly k vidění prapory a letáky, které KSM používala i video z jejích akcí. První část expozice tvořila zarámovaná korespondence mezi Komunistickým svazem mladých a justičními orgány.

.: Vystavená korespondencefoto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Umělci pak celý prostor doplnili o ústřední malbu. Jejich vlastním dílem bylo také natočené video, ve kterém se ptali studentů, co si o tomto zákazu myslí a zda-li vůbec vědí, že byl Komunistický svaz mládeže zakázán. Video prokazovalo, že informovanost veřejnosti o tomto prvním politickém procesu není velká. Mnoho studentů ale zákaz považovalo za zbytečný.

.: Video natočeníé skupinou Guma Guarfoto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Skupina sama o tomto zákazu říká: "V říjnu 2006 bylo Ministerstvem vnitra ČR vydáno rozhodnutí o ukončení činnosti Komunistického svazu mládeže. Po odvolání k městskému soudu v Praze bylo toto rozhodnutí v březnu 2008 potvrzeno."

.: Výstava Meze tolerance skupiny Guma Guarfoto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

"Přestože členové skupiny Guma Guar v žádném případě nepatří mezi členy, příznivce ani sympatizanty tohoto hnutí, považují zákaz Komunistického svazu mládeže za vážné porušení práva na svobodu slova," dodávají členové Guma Guar.

Skupina Guma Guar s programem KSM nesouhlasí

To, že skupina s programem KSM nesouhlasí, dala jasně najevo. Výstava byla koncipována jako odstrašují (díky tomu jak členové skupiny prostor galerie "vydesignovali") a jejím cílem bylo ukázat KSM jako demagogickou organizaci. Umělci tak už pouhým způsobem aranžmá chtěli vyjádřit svůj názor.

.: Cílem vystavy bylo upozornit na porušování některých práv.foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Často stačí pouze některé artefakty vystavit a veřejnosti tak připomenout o co jde. Výtržníci to ale zřejmě nepochopili. Umělcům šlo hlavně o to, aby se společnost začala více informovat, pokud jde o věci týkající se její svobody.

Kritika kapitalistické společnosti je této skupině vlastní

Skupina svou tvorbou navazuje na sociální kriticismus třicátých let a tedy na jednu z mocných teorií umění a sice, že umění by mělo hovořit k problémům dneška. K tomu umělci použili veškerých prostředů, které jem připadali náležité.

.: Jeden z předchozích projektů skupinyfoto: Galerie hlavního města Prahy

Jméno skupiny - Guma Guar - je potravinářské pojidlo, které se přidává do konzerv všeho druhu. Skupina se věnuje kritice konzumentství, kapitalismu a upozorňuje na problémy, kterým by společnost měla věnovat pozornost. Rozhodně se tedy nebojí problémů, nevyhýbá se jim a nezříká se politického názoru.

Reklama

Související články

Theodor Pištěk v Museu Kampa

Uspěl ve výtvarném umění, uspěl ve filmu, uspěl v divadle. Pracoval s Milošem Formanem a Františkem Vláčilem, získal amerického Oscara i francouzského Césara....

Výběr článků

Načítám