Hlavní obsah

Respect opět přiveze hvězdy world music

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský festival world music Respect nabídne 27. a 28. června na ostrově Štvanice zvídavým posluchačům další exotické hudební menu. Dorazí soubory z celého světa - od Íránu přes Afriku až po Kambodžu.

Článek

Respect zůstává jedním z mála hudebních festivalů v Evropě, který naprosto rezignuje na komerci a chce pro své příznivce objevovat zcela nové interprety, nebo starší interprety u nás neznámých žánrů.

Např. Kasai All Stars předvádějí syrovou podobu afrických kmenových rituálů s řadou perkusionistů a tanečníků. Marseillská sestava Lo Cor de la Plana zase spojila tradiční provensálské písně s polyfonií a berberskými rytmy z Alžíru.

Královna západoafrické hudby Oumou Sangare je v Africe hvězdou už dvacet let a v červnu se poprvé představí českému publiku. Přestože nepoužívá moderní elektrické nástroje, její hudba místy připomíná funky, ovšem zabalené v tajemném etno hávu.

"Tanya Tagaq zpracovala hrdelní zpěvy inuitských žen do odvážné scénické podoby a inspirovala Kronos Quartet i Björk. Dengue Fever hraje jihoasijskou fúzi, jaká u nás ještě nezazněla, a vycházející hvězda Asa z Nigerie potvrzuje, že world music může být i ušlechtilým popem," láká Tereza Sobotová z Rachot Production.

Respect nabízí v předprodeji velmi výhodné cenové podmínky, do 23. 5. lze zakoupit vstupenky v síti Ticketpro na dvoudenní festival za 350 Kč a na jeden den za 250 Kč. Více na www.respectmusic.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám