Hlavní obsah

Soutěž X Factor opustila skupina Za 5 dvanáct

Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Naději na výhru v pěvecké soutěži X Factor v neděli ztratilo trio Za 5 dvanáct, které vypadlo v sedmém finálovém kole pořadu. Skupina získala od televizních diváků nejméně hlasů spolu s Martinou Pártlovou. O tom, kdo soutěž opustí, nakonec rozhodl porotce Ondřej Soukup. Pártlová podle něj zazpívala s duší, což je důležitější než profesionální výkon Za 5 dvanáct.

Článek

Nedělní večer, který se nesl v duchu Česko-slovenské noci, odstartoval nový průběh soutěže, kdy soutěžící předvedou dvě skladby. V nedělním finále zpěváci vystoupili s jednou českou a s jednou slovenskou písničkou. Hostem večera byl zpěvák Miroslav Žbirka, který zazpíval skladbu 22 dní.

Favorit poroty, lidí i bookmakerů Ondřej Ruml zazpíval písničku Slim Jim od skupiny Sexy Dancers a Čím to je od slovenské kapely No Name. Při druhé písni originální zpěvák předvedl na pódiu skok, což porota ocenila a stejně jako v předchozích kolech u Rumla nešetřila chválou. "Zpíváš výborně," řekl Soukup, podle kterého má Ruml výraznou hudební inteligenci.

Ruml je favoritem X Factoru spolu se zpěvákem Jiřím Zonygou, kterého porota opět ocenila. Gábinu Osvaldovou potěšila hlavně písnička Husličky od Vlasty Redla, na kterou prý dlouho čekala. "Tvůj hlas je úžasnej, ať zazpíváš, co zazpíváš, vše povýšíš," chválil Zonygu Soukup.

V Česko-slovenské noci nezklamali ani vždy jedineční All X, kteří si, podle Soukupa velmi odvážně až drze, vybrali písničku Pražského výběru Pražákům je hej. "Je to zábavné a plné energie," komentovala výkon šesti brněnských herců Osvaldová.

Textařka vede kategorii zpěváků nad 25 let, ve které kromě Rumla a Zonygy zůstala ještě Martina Pártlová. Blonďaté zpěvačce se dnes povedla především písnička od skupiny Peha Zpomal. "Zazpívala jsi to citlivě a strašně hezky," chválil osmadvacetiletou zpěvačku Soukup.

Skladatel je patronem skupiny zpěváků do 24 let, ve které jako jediná zůstala Kamila Nývltová. Výkon devatenáctileté zpěvačky, která si ze slovenských písniček vybrala Vyznanie od Mariky Gombitové, se porotě líbil. Osvaldové prý jen scházela troška citu.

Zbývají už jen tři finálová kola

Do slavnostního večera, ve kterém se 1. června rozhodne o vítězi X Factoru, jenž obdrží smlouvu s hudebním vydavatelstvím a milión korun, zbývají už jen tři finálová kola. Ve hře zůstávají zpěváci Kamila Nývltová, Ondřej Ruml, Jiří Zonyga a Martina Pártlová a skupina All X. Příští neděli umělci vystoupí s písničkami na téma Noc oživlých legend.

Zatímco Ruml, Zonyga a kapela All X jsou podle sázkových kurzů favoriti soutěže, trio Za 5 dvanáct bylo dlouhé týdny outsiderem bookmakerů. Skupina se přesto až teď ocitla v duelu Kdo s koho, který jí byl osudným. Porota Za 5 dvanáct dosud příliš nechválila, teď byla ale potěšena písní od Pavla Habery Kým pri mne spíš. Zájem sázkařů je u X Factoru nižší než u pěvecké soutěže Česko hledá SuperStar, což platí i o sledovanosti pořadu.

Je X Factoru skutečně jedno, že neumíte zpívat?

Skupina Za 5 dvanáct se v průběhu soutěže X Factor změnila z nemastné neslané a hlavně nápadně nesourodé trojice na téměř dokonalou skupinu, nakonec jim to ale nebylo nic platné. V neděli stejně vypadli, i když zpívat zřejmě umějí lépe než zábavně chaotická partička All X. Čím to je? ptá se nejen Ondřej Ruml. Petr Janda poskytl pozoruhodné vysvětlení. Z atímco Za 5 dvanáct se dlouho soustředili na vylaďování vícehlasů a dosáhli hmatatelných výsledků, skupina All X vymýšlí „ptákoviny“ na pódiu a slaví s tím úspěch. Jejich coververze hitu Pražákům, těm je tu hej od kultovního Pražského výběru přitom působila spíše jako potrhlá improvizace, která náhle přešla v prosté opakování refrénu. Většina toho, co dělá „pražáky“ tak výjimečnými, chybělo. Korunu všemu nasadil Petr Janda cynickým zhodnocením skupiny i celé soutěže: „Že neumíte zpívat? To je přece úplně jedno!“ Janda má bohužel částečně pravdu. Asi nebude náhoda, že mezi adepty na vyřazení se opět neobjevili ti, kteří takzvaně „dělají show“ (Kamila Nývltová, All X) a naopak se tam objevila Martina Pártlová, která zazpívala skvěle, ale na pódiu skutečně vypadá poněkud ospale. Doufejme, že diváci mají přece jen dost rozumu na to, aby neposlali skupinu All X do finále. Představa, že někdo nepozná, jak obrovský a neoddiskutovatelný kvalitativní rozdíl je mezi nimi a např. Ondřejem Rumlem nebo Jiřím Zonygou, je děsivá.

sad

První řadu SuperStar, ve které vyhrála Aneta Langerová, vysílala televize Nova v roce 2004. Ve stejném roce vznikla ve Velké Británii soutěž X Factor, jejíž čtvrtá řada skončila na ostrovech loni před Vánoci. Autorem pořadu je Simon Cowell, který například hodnotil pěvecké výkony v soutěži Pop Idol, tedy obdobě SuperStar.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám