Hlavní obsah

Karl Wolf: Toužím po míru, pamatuju si válku

Právo, Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvák Karl Wolf, který pochází z válkou zmítaného Libanonu, nedávno vystoupil v pořadu X Factor. Hudbou se snažím šířit poselství míru, říká v rozhovoru pro Právo.

Článek

Co si o soutěžích, jako je X Faktor, myslíte?

Byl jsem zapojený v podobné kanadské soutěži, která se jmenuje Star Academy. Ale nesoutěžil jsem, produkoval jsem alba výhercům. Nicméně jsem dobře obeznámen s principy takových soutěží. Účastnit se ale odmítám, chci se vypracovat sám. Pro někoho to je dobrá příležitost. Dostanete se rychle na vrchol. Mám pro ty lidi jednu radu: Dál tvrdě pracujte, neberte to samozřejmě.

Zaujal vás někdo z českých soutěžících?

Rozhodně! Třeba Ondřej Ruml. Je velmi talentovaný, udělal na mě dojem. Pak blondýnka Martina Pártlová. Je krásná a pro krásné holky mám slabost. A pak ta parta kluků, All X.

Na své loňské album Bite The Bullet jste nahrál coververzi písně Africa od skupiny Toto. Proč jste si ji vybral?

Tahle píseň mi změnila život. Bylo to v roce 1983, byl jsem ještě malý kluk. Když jsem poprvé slyšel harmonii písně, byl jsem ohromen její krásou. Zamiloval jsem se do ní. Říkal jsem si, že už vím, jak dělat hudbu. Udělalo to ze mě muzikanta, kterým jsem dnes. Proto jsem ji chtěl předělat. Získat autorská práva mi zabralo dva roky. Nyní je z ní opět hit, mám z toho radost.

Ve své tvorbě mícháte hip hop, r’n’b, elektronickou hudbu i orientální motivy. Dokážete si představit, že to příště ještě rozšíříte?

Myslíte o něco svěžího a nového? Vždy se snažím být jako umělec originální, lišit se. V dnešní době existuje moc muzikantů, kteří dělají to samé. Když posloucháte rádio, slyšíte podobné písně. Musíte vytvářet stále nové melodie. I proto používám orientální motivy, nejsou tolik obvyklé. Určitě přijdu s něčím novým, ale v mém stylu.

Narodil jste se v Libanonu. Jaký máte k té zemi vztah?

Ve třech letech jsme se kvůli občanské válce museli z Bejrútu odstěhovat. Pamatuji si bomby, bylo to dramatické. Když něco jako velmi malí prožijete, zůstanou vám v hlavě obrázky. Pamatuji si postřelené lidi. Odstěhovali jsme se do Dubaje, kde jsem vystudoval střední školu. Po dvanácti letech jsme se opět stěhovali, tentokrát do Kanady, kde žiji dodnes. Nikdy jsem Libanon nepoznal tolik jako mí rodiče.

Vracíte se tam?

Byl jsem tam před dvěma měsíci na koncertě se Star Academy. Vrátil jsem se do své země a všichni mě tam znali. To bylo hezké, stal jsem se celebritou. Je to krásný pocit, cítil jsem, že je to má země a moji lidé.

Zajímáte se o tamější historii?

Hodně. Ta země si dost protrpěla, lidé tam zažili mnoho bolestí a válek. Dokonce i dnes je tam válka. Proto se snažím psát o míru a spojovat lidi. Napsal jsem píseň Summer Days And Nights In Beirut, je o vyprávění mého otce. Povídal mi, jak krásný byl Libanon před válkou. Je to ostuda, bývala to nejkrásnější země na Středním východě. Nyní je plná problémů. Jako umělec se snažím ovlivňovat všechny, aby byli mírumilovní. To je mé poselství. Jsem mírumilovný člověk a chtěl bych, aby jednou byli takoví všichni.

Angažujete se i jinak než hudebně?

Od politiky se radši držím dál. Myslím, že v té branži lehko dojde ke zranění. Víte, politici v té oblasti často umírají třeba při explozích. Poselství míru se snažím šířit ve svých písních. Pro děti.

Reklama

Výběr článků

Načítám