Hlavní obsah

Soud dal za pravdu kritikům tendru na vilu Tugendhat

Právo, jac

Tendr na zhotovení projektové dokumentace pro rekonstrukci brněnské Vily Tugendhat, zapsané do seznamu světového dědictví UNESCO, byl v rozporu se zákonem. K tomuto rozhodnutí dospěl ve středu Nejvyšší správní soud (NSS).

Článek

Podle mluvčí NSS Sylvy Dostálové musí nyní antimonopolní úřad vydat nové rozhodnutí, které se bude řídit právním názorem NSS. Podobný názor vyjádřil již v roce 2006 Krajský soud v Brně, na který se obrátili tři architekti, protestující proti výsledkům tendru, vypsaného městem Brnem v roce 2004. Konstatoval, že společnosti, tvořící vítězné Sdružení pro vilu Tugendhat, nedoložily potřebné kvalifikační předpoklady pro tuto zakázku.

Architekti Ludvík Grym, Jan Sapák a Jindřich Škrabal skončili v soutěži jako druzí a hned poté podali k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže námitky, týkající se kvalifikačních předpokladů vítěze tendru. Antimonopolní úřad je odmítl, za pravdu jim dal až krajský soud. Proti jeho rozhodnutí však podal Kasační stížnost jak antimonopolní úřad, tak společnost OMNIA projekt, která je lídrem vítězného uskupení. Nejvyšší správní soud však jejich kasační stížnosti zamítl.

Město Brno je vlastníkem vily Tugendhat od roku 1994 a stále není schopno zahájit potřebnou památkovou rekonstrukci funkcionalistické stavby, jejímž autorem je světově proslulý architekt Ludwig Mies van der Rohe.

Reklama

Výběr článků

Načítám