Hlavní obsah

Špionážní komedie bratří Coenů zahájí benátský festival

Novinky, Stanislav Dvořák

Komedie bratří Coenů Burn after Reading (Po přečtení spalte), která se odehrává ve světě tajných agentů, zahájí 27. srpna filmový festival v Benátkách, uvedla v pondělí agentura DPA.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Režiséři Ethan Coen (vlevo) a Joel Coen (vpravo) oslavují s producentem Scottem Rudinem úspěch filmu Tahle země není pro starý.

Článek

Film byl inspirován románem Stansfielda Turnera, Coenové si k němu napsali scénář, režírovali ho, a také produkovali. Do hlavních rolích obsadili velké hollywoodské hvězdy, jako jsou George Clooney, John Malkovich, Tilda Swenton nebo Brad Pitt.

Bratři Ethan a Joel Coenovi prý spolu točili filmy už jako děti. Když oba dostudovali, napsali spolu scénář k filmu Blood Simple (Zbytečná krutost), který natočili v roce 1984, a sklidili velký ohlas nejen u kritiky.

Podařené byly i další snímky Raising Arizona a Barton Fink, ale skutečným hitem se stalo dnes už legendární Fargo. Právě díky němu dostali Oscara za nejlepší scénář.

Na přelomu století si bratři zařádili v ujeté kriminální komedii Big Lebowski a v postmoderním retru Bratříčku, kde jsi?, následovala Nesnesitelná krutost či úsměvný remake Lupiči paní domácí.

Nejslavnější filmy bratří Coenů

Tahle země není pro starý

Lupiči paní domácí

Nesnesitelná krutost

Muž, který nebyl

Bratříčku, kde jsi?

Fargo

Barton Fink

Zbytečná krutost 

Letos vstoupil do našich kin superúspěšný thriller Tahle země není pro starý ověnčený čtyřmi Oscary za nejlepší film, režii, adaptovaný scénář a mužský herecký výkon ve vedlejší roli.

Reklama

Výběr článků

Načítám