Hlavní obsah

Národní knihovna by mohla stát na Vyšehradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Představitelé magistrátu a vedení Národní knihovny (NK) dospěli ke kompromisnímu řešení ohledně stavby nové budovy knihovny. Stavba nemá stát na Letné, jak se původně předpokládalo, ale na městském pozemku na Vyšehradě, informuje server lidovky.cz. Autor kontroverzního návrhu nové budovy architekt Jan Kaplický by ale k tomu musel dát souhlas, a ten je zatím nejistý.

Článek

Město by údajně knihovně mohlo prodat nezastavěný pozemek přiléhající k zadní části Kongresového centra na Pankráci, kde zatím příležitostně parkují auta. Budova knihovny podle návrhu Kaplického by se tak tyčila nad Nuselským údolím ve výšce 48 metrů, uvedl server. 

"Myslím si, že je to řešení spásné pro všechny. Pro mě osobně je pankrácká varianta představitelná," uvedl ředitel knihovny Vlastimil Ježek. S tím souhlasí i náměstek primátora Pavel Klega." Jestli to pan Ježek chce, my to podpoříme. Je to důstojné místo, atraktivní poloha," řekl.

Návrh budovy, který byl vypracován pro místo na letenské pláni, ale nelze přesunout jinam bez souhlasu autora projektu.

Umístění knihovny na Letnou kritizovala řada politiků, ale i umělců a architektů. Kriticky se vyjádřil například prezident Václav Klaus. Postavit Kaplického knihovnu mimo historické centrum navrhoval ředitel Národní galerie Milan Knížák.

:. Vizualizace Národní knihovny na Letnéfoto: FUTURE SYSTEMS/Jan Kaplický

Anketa

Jste pro stavbu Kaplického knihovny na Vyšehradě?
Ano, je to pro ni ta nejlepší pražská lokalita
8,1 %
Ne, měla by stát na Letné
42,7 %
Ne, měla by stát úplně jinde
4,1 %
Jsem zcela proti zvolenému návrhu
45,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9091 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám