Hlavní obsah

Do kin se chystá sedm desítek českých filmových projektů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedm desítek nových filmových projektů, o deset více než vloni, připravují pro letošek a následující roky čeští filmaři. Mezi snímky, jež se v kinech objeví do podzimu, by měl být očekávaný film Bathory s Annou Frielovou jako Čachtickou paní v dějinné fresce Juraje Jakubiska nebo dokument Heleny Třeštíkové René o zloději-spisovateli. Na sedmém setkání v rámci festivalu Finále v Plzni to v pátek novinářům řekli zástupci Českého filmového centra, tvůrci a producenti.

Článek

"U 38 chystaných snímků je hotový scénář, 17 projektů je ve stadiu výroby a dalších 15 v postprodukci. Jedná se o hrané i animované filmy," uvedla Jana Černíková z filmového centra. Mezi projekty je dvacítka mezinárodních koprodukcí. Předlohy chystaných filmů jsou různorodé.

Mnohé z projektů čerpaly svůj námět v dílech českých spisovatelů. Například 21. srpna by měl mít premiéru Máj režiséra Františka Antonína Brabce na motivy Máchova Máje. Příběh Josefa Kopty Hlídač č. 47 se stal námětem snímku režiséra Filipa Renče. Hlavní roli v dramatu o žárlivosti a válce si zahrál Karel Roden. Podle knihy Jáchyma Topola vzniká v režii Víta Pancíře film Sestra, který se v kinech objeví na podzim. Vieweghovským hrdinou Hřebejkova snímku Nestyda se stane na filmovém plátně Jiří Macháček. Film má mít premiéru v říjnu.

Mezi novinkami nebude chybět ani animovaný debut Tomáše Luňáka podle stejnojmenného komiksu Jaroslava Rudiše a Jaromíra 99 s názvem Alois Nebel. "Vznikne za pomoci speciální technologie rotoskopingu, kombinující hereckou akci s kreslenou animací," uvedl za producenta Pavel Strnad. Hlavní postavě příběhu propůjčil svoji tvář Miroslav Krobot.

Sudety i česká normalizace

České diváky čeká také mnoho alternativních děl včetně dokumentů. Nové projekty zpracovávají i českou minulost a její traumatizující okamžiky. Sudetská minulost se objeví ve snímku Peníze od Hitlera, který vzniká na základě literární předlohy Radky Denemarkové, jež za knihu obdržela cenu Magnesia Litera. Dílo bylo přeloženo už do šesti jazyků.

Snímek Pouta režiséra Radima Špačka naráží na normalizaci 80. let. Filmovým námětem by se měl stát také americko-český životopis Milady Horákové. Jednu z největších tragédií v českých dějinách, vypálení Lidic, zachytí stejnojmenný film, k němuž scénář vytvořil Zdeněk Mahler. "Hlavní postava je člověk, jenž v afektu zabil syna, válku stráví v kriminále a tím jako jediný přežívá Lidice," uvedl Adam Dvořák z produkce.

Mezi chystanými projekty se objevují ve větší míře i dětské filmy. V příštím roce začne vznikat celovečerní povídkový film s pěti pohádkami Autopohádky, adaptace knížky Jiřího Marka. Každá povídka má jiného výtvarníka a režiséra, společným hlasem bude herec a frontman skupiny Chinaski Michal Malátný, vzájemné přemostění povídek vymyslel Břetislav Pojar, řekl Michal Podhradský ze společnosti Animation People, která v minulosti produkovala například známý český večerníček A je to!

Reklama

Související články

Jakubiskovi dokončili velkofilm Bathory

Devítiminutovou ukázku z historického velkofilmu Bathory představili ve čtvrtek novinářům scenárista a režisér Juraj Jakubisko a producentka a herečka Deana...

Výběr článků

Načítám