Hlavní obsah

Český malíř Martinec vyhrál další prestižní britskou cenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náchodský malíř Hynek Martinec získal ve středu v Londýně cenu The Changing Faces, kterou každoročně uděluje britská Královská společnost portrétistů. Jde přitom již o třetí britské výtvarné ocenění, které Martinec, jehož obrazy jsou ve sbírkách v New Yorku, Miami, Praze i Londýně, od loňského roku získal.

Foto: Hynek Martinec , ČTK

Portrét "Bagram in New York"

Článek

Cenu, kterou společnost uděluje za výjimečný způsob, jakým portrét komunikuje s divákem, získal osmadvacetiletý Martinec za portrét Bagram in New York. Ocenění je spojeno s finanční odměnou 2000 liber (63 000 Kč). Martinec řekl, že vítězství v soutěži pro něj bylo velkým překvapením.

"Rozhodně jsem od této soutěže neočekával žádné umístění, protože jsem přihlásil obraz Bagram in New York, který vznikl před čtyřmi lety, při mém studijním pobytu v New Yorku," uvedl umělec, který žije momentálně v Londýně.

Martinec již loni v Británii vyhrál soutěž o nejlepší portrét roku, BP Portrait Award, za svůj obraz s názvem Zuzana. Martincův portrét pak po odborné porotě zvolili jako nejlepší i diváci.

Hynek Martinec se narodil v Náchodě v roce 1980. Vystudoval obor klasických malířských technik u profesora Zdeňka Berana na pražské Akademii výtvarných umění, kde byl v roce 2004 vyhlášen nejlepším studentem roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám