Hlavní obsah

Vyšel reportážní komiks Palestina

Právo, Vojtěch Čepelák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Palestina je dílem Malťana Joea Sacca, od nějž česky vyšel už reportážní komiks (Bezpečná zóna Goražde; o válce v Bosně 1992–95). Sacco strávil na Izraelem okupovaných palestinských územích čtyři měsíce v zimě 1991/92 a zachytil konec první intifády (1987–1993), velkého protiizraelského odporu.

Článek

Ve sledu útržků předkládá čtenáři šokující fakta každé sféry života strany dosud „proslavené“ především sebevražednými atentáty. Od pohrdání lidskými právy Palestinců izraelskou armádou i státním aparátem, přes regulérní mučení (nezapomenutelných 12 stran o věznění jistého Ghassána), po systematické „podvazování“ ekonomiky zabraných území.

Proti Goražde je celkové vyznění mnohem méně optimistické. Palestina však není jen dokument plný přesně zachycených ústrků, chudoby a především odevzdanosti a nudy.

Svižná práce s jazykem a obrazová expresivní stylizace činí z komiksu zajímavý zážitek. Ten koření i jemná (sebe)ironie autora. O jeho nestrannosti přitom svědčí celkové vyznění knihy – na vině jsou tu obě znesvářené strany a neschopnost kompromisů a odpuštění.

Reklama

Výběr článků

Načítám