Hlavní obsah

Nova dostala pokutu za Kriminálku Miami před 22. hodinou

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Celkem 650 tisíc korun by měla zaplatit TV Nova jako pokutu od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání za možné ohrožení psychické, fyzické nebo morální výchovy mládeže vysíláním nevhodných filmů v době mezi 6–22 hodinou.

Článek

Jedná se o snímky Hlava v oblacích (pokuta 200 tisíc korun), seriál Kriminálka Miami (pokuta 300 tisíc korun) a film Tři muži v Bretani (pokuta 150 tisíc korun). Nova se podobně jako v jiných případech bude pravděpodobně odvolávat u soudu.

300tisícová pokuta za seriál Kriminálka Miami na Nově se týkala 13. dílu první řady nazvaného Krvavý úplněk, odvysílaného letos 24. ledna po 21. hodině.

„Šlo o příběh vraždy emigranta, vlastně dvou vražd na obrazovce, které naše analýza vyhodnotila jako velmi nepřiměřené, brutální násilí zobrazené před 22. hodinou,“ řekl Právu předseda vysílací rady Václav Žák.

Snímek Hlava v oblacích vysílaný letos 23. ledna dopoledne v 9.25 ukazoval podle Žáka sex spojený s násilím.

„A film Tři muži z Bretaně, vysílaný rovněž v dopoledních hodinách, obsahoval vulganismy a sex,“ doplnil Žák. V tomto případě rada rozhodla již podruhé, neboť kvůli první pokutě ve stejné výši se Nova s radou úspěšně soudila. Městský soud dal radě za pravdu, Nova pak podala kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, který loni v říjnu verdikt nižšího soudu zrušil. Městský soud poté znovu rozhodl tak, že pokutu rady zrušil a celou věc vrátil radě k novému řízení. Jeho výsledkem je opět pokuta 150 000 korun.

Loni sto pokut

Vysílací rada loni uložila rovnou stovku pokut a vydala 237 upozornění na porušení zákona. Stejně jako v řadě předcházejících letech i loni bylo jedním z nejčastějších prohřešků, za něž rada uložila sankci, právě nedodržení zákonného ustanovení, které provozovateli ukládá povinnost nezařazovat do vysílání pořady a upoutávky, které by mohly ohrozit fyzický, psychický nebo mravní vývoj dětí a mladistvých v době mezi 06:00 do 22:00. Z těchto důvodů bylo uloženo 17 pokut a vydáno 25 upozornění.

V případě pokut se ale televizní stanice téměř vždy obrací k soudu a mnohé spory posléze dospějí až k Nejvyššímu správnímu soudu. Ze stovky loni udělených pokut jich 55 nebylo zaplaceno právě z důvodu trvajících soudních sporů. Podle údajů Úřadu RRTV loni jako výsledek sporů z předcházejících let putovalo do českého státního rozpočtu 10,78 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám