Hlavní obsah

V Praze bude první bienále o Kafkovi a Borgesovi

Právo, Lenka Šafaříková

María Kodama, manželka spisovatele Jorge Borgese, je jednou z hlavních osobností, které se od úterý do čtvrtka v Městské knihovně v Praze účastní mezinárodního sympózia v rámci 1. bienále Kafka/Borges – Praha/Buenos Aires.

Foto: František Cinger, Právo

María Kodama a Markéta Mališová, ředitelka Společnosti F. Kafky.

Článek

„Manžel své texty stále přepisoval, zvláště básně,“ řekla profesorka literatury  novinářům na setkání v sídle Společnosti Franze Kafky.

„V New Yorku napsal báseň Sen věnovanou Kafkovi. Na ní nikdy nezměnil ani slovo. Když jsem se ho ptala proč, odpověděl: Nemohu, protože Kafka mi ji nadiktoval ve snu a Kafku já nemůžu opravovat.“

Praha a Buenos Aires byly inspirací Kafkovi a Borgesovi

Kafka i Borges byli ve své tvorbě ovlivněni rodnými městy, Buenos Aires a Prahou. O vztahu Borgese k našemu hlavnímu městu svědčí mj. povídka Tajný zázrak. Napsal ji v roce 1943.

Vypráví v ní o muži jménem Vladimír Hladík, který bydlel v Celetné ulici, odkud ho fašistická hlídka odváží na popravu. Povídka měla podle velvyslance Argentiny Juana Fleminga podíl na tom, že se země v letech 1944-45 rozhodla podpořit Spojence a postavit se tak proti nacismu.

Sympozium patří nejvzdělanějším lidem

Josef Čermák, jeden ze spolupořadatelů sympozia, k tomu dodal, že Borges patřil k nejvzdělanějším lidem, které si lze představit. Mimo jiné reagoval i na smrt Karla Čapka o Vánocích 1938. Na začátku sympozia vystoupí španělský spisovatel José María Gonzáles García, přednášet bude o Borgesovi a jeho vidění světa.

Dále vystoupí významní hispanisté a germanisté, které Čermák nazval „borgesology“. Z Itálie to bude Quido Massino, z Velké Británie Ritchie Robertson. Z Česka se představí Josef Forbeský, Anna Housková a Kurt Krolop.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám