Hlavní obsah

Švédský písničkář José González vystoupí v Praze

Novinky, olk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jméno José González, znají všichni, kteří si libují v nápaditých reklamách. Právě jeho skladbu Heartbeats si vybrala společnost vyrábějící elektroniku jako podkreslení záběrů tisíců padajících míčků, které v tomto spojení obletěly svět. Jeho smyslné spojení folku, indie stylu a zpěvu si budeme moci poslechnout na dalším večeru Midnight Sun Session již v úterý 22. dubna.

Článek

Švéd José González se narodil argentinským rodičům a vyrůstal tak logicky na latiskoamerické hudbě, kterou i dnes občas zamíchá do té své. Začal jako basista už v roce 1993, kde do roku 1998 hrál nejdříve hardcore a pak i emo rock s různými kapelami. I teď si občas zahraje se svou akustickou tříčlennou kapelou Junip, ale jeho hlavním nástrojem je kytara.

Jeho jedenáctiskladbová prvotina nazvaná Veneer vyšla v Evropě v roce 2003 a oslavila obrovský úspěch především díky skladbě Heartbeats, která se objevila v reklamě s barevnými míčky skákajícími po městě.

Původem to ovšem nebyla jeho vlastní píseň, ale coververze stejnojmenné skladby od The Knife, jen předělaná z tvrdé elektronické podoby do klidných melodií kytary a tichého zpěvu. I to ale výrazně upozornilo na jeho desku a hudbu.

Minulý rok v září následovala druhá neméně zajímavá desetiskladbová deska In Our Nature, na které hraje s dalšími dvěma hudebníky na syntetizátor i perkuse a doprovázení jsou i druhou zpěvačkou.

Přesná charakteristika stylu José Gonzálese, který spolupracoval i se Zero 7, je folkový čistý zvuk hlasu a akustické kytary, kterým dokáže vykouzlit skvělé silné, a přesto klidné, indie skladby. Přijďte si ho naživo poslechnout do Paláce Akropolis, kde vystoupí 22. dubna od 19:30 společně s americkou pop akustickou kapelou Death Vessel.

Ukázku z posledního alba José Gonzálese si poslechněte zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám