Hlavní obsah

Architektka Alena Šrámková dostala poctu za svou práci

Právo, Radomíra Sedláková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Architektce Aleně Šrámkové byla Českou komorou architektů udělena pocta za její tvorbu. Podle oceněné autorky nesmí dům člověka lekat, šokovat ani oslňovat.

Článek

Diskusí vzbuzoval dům ČKD na Můstku hodně ještě dlouho po dokončení. Kdo si dnes umí představit Václavské náměstí bez něj? Je tam tak samozřejmý a chce-li se někdo zabývat tím, jak dokáže moderní architektura vstupovat ohleduplně a přitom suverénně do historicky utvářeného prostředí, lepší dobrý příklad by hledal těžko.

Dům jako postmoderní klenot

Dům ČKD (1974–1983) byl jako zjevení někde uprostřed. Zjevení v době snění o postmodernismu – a Šrámkovi (na domě pracovala se svým mužem Janem) najednou posadili do centra Prahy postmoderní klenot, přitom v zaměření, které se pak pro českou architekturu stalo nečekaně populární. Jejich postmodernismus se stal ikonou nového funkcionalismu.

Dům pro Šrámkovou ni není socha, ale především stavba. Nechce mluvit o umění, mluví o řemesle, o morálce. Zároveň je přesvědčena o tom, že dům má své povinnosti vůči člověku obecně – nesmí ho lekat, šokovat, nesmí ho ani oslňovat, musí být poctivý, dostatečně silný, aby člověka ovlivnil. Jeho síla, to je podstatné.

.: Návrh nové budovy architektury (A. Šrámková, spolupráce L. Ehl a T. Koumar) foto: Galerie J. Fragner

Architektura, která zůstává na papíře

Možná se dá přemítat, zda by česká architektura unesla, kdyby byly realizovány velké projekty, jež zůstaly jen na papíře. Mezi nimi na prvním místě dům na rohu Karlova náměstí a Resslovy ulice, který si architektka vyzkoušela na sklonku 60., 80. a pak ještě 90. let. Zůstaly jen úchvatné plány (mohou i sloužit jako výčitka vůči tomu, co tam stojí dnes).

Pro město, města, prostředí lidí je to škoda. Její poslední prácí je nová budova fakulty architektury v Dejvicích, architektka nabídla dům vycházející z jejího přístupu k oboru a přesné znalosti toho, co studenti potřebují. Sama učí na fakultě už od roku 1991: „Učím je tomu, co je architektura, nadhledu, jsem jejich hodná bába…“ Doufejme, že tento dům se skutečně postaví.

Alena Šrámková není v české architektuře první dámou, je v ní „setsakramentsky silnou ženskou“, mistrovskou architektkou. Právě proto jí udělila svou poctu Česká komora architektů. Sjejí tvorbou se můžete seznámit v Galerii J. Fragnera až do 11. 5., denně kromě pondělí, od 10 do 18 hodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám