Hlavní obsah

Gnarls Barkley jedou jako Motown na tripu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jejich hudba nemusí být moc originální, protože je chytrá a v tom nejlepším smyslu slova vtipná. Duo Gnarls Barkley totiž neprodukuje klasické písničky, ale chytlavě rytmické psychedelické hudební koláže, které dávají tušit, jak by to mohlo znít, kdyby v legendární soulové stáji Motown měli počítače a větší než malé množství LSD.

Článek

Psychedelický soul samozřejmě není novým pojmem, ale Gnarls Barkley se snaží znít progresivně a zajímavě si pohrávají se samply i s elektronicky zkresleným zpěvem. Zvláště v ČR, kde o Isaaca Hayese, War nebo The Temptations prakticky nezavadíte, mohou působit jako mimořádní novátoři.

Zpěvák Cee Lo si pro nás opět nachystal několik silně naléhavých smutkem obalených refrénů (Who´s Gonna Save My Soul?) a v kombinaci s velmi svůdnými rytmy se z desky The Odd Couple lehce stane návyková záležitost.

Slabší chvilky má album jedině tam, kde vůle experimentovat zastínila poslouchatelnost (především skladba Open Book), jinak jde o čistě fajnšmekrovskou záležitost. Když někdo umí vytvořit směsici ze soulové klasiky a elektroniky a nezapomene přitom, že i živý zpěv a živé nástroje mají své kouzlo, je to radost poslouchat. I Moby by se tady mohl přiučit.

Gnarls Barkley: The Odd Couple, Warner 2008

Reklama

Výběr článků

Načítám