Hlavní obsah

Díla z Lichtenštejnské sbírky jsou vystavena v Nostickém paláci

Právo, Kristýna Křížová

Český stát vydražil v aukční síni Christie’s v holandském Amsterdamu 94 kusů mimořádně cenného historického nábytku, 15 unikátních historických obrazů, kolekci tapiserií a hodinovou skříň. Většinu z těchto uměleckých předmětů mohou vidět lidé v Nostickém paláci na pražském Maltézském náměstí.

Článek

Z nábytkových sestav je vystavena asi polovina vydražených kusů, zbývající část nyní už míří do interiérů státních zámků Lednice, Valtice a do Šternberku na Moravě. Tedy tam, kde tato umělecká díla byla původně umístěna, a to i po několik staletí. Podle Naděždy Kubů z Národního památkového ústavu vydražené obrazy v podstatě nepotřebují restaurování, některé pouze vyžadují zarámování.

Dále pro Právo uvedla, že téměř všechen sedací nábytek je konstrukčně zcela v pořádku, takže i ten se může stát součástí prohlídkových tras, a to už v této sezóně.

A kdy bude k vidění vydražené květinové zátiší od Jana Pietera Brueghela? Naděžda Kubů z oddělení hradů a zámků NPÚ uvedla, že v pondělí bude tento cenný obraz ze 17. století s názvem Růže, tulipány, fialky a další květiny ve skleněné váze převezen na Valtice a uvažuje se o tom, kam bude umístěn. Chcete-li si některá tato umělecká díla vydražená za více než 11 miliónů korun prohlédnout v Praze, máte jedinečnou možnost právě dnes. Nostický palác, kde jsou vystavena v prostorách přednáškového sálu, bude otevřen v sobotu od 10 do 18 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám