Hlavní obsah

Předskokany amerických Blind Boys budou Yellow Sisters

Novinky, Stanislav Dvořák

Česká ženská vokální skupina Yellow Sisters splní roli předskokana na koncertě legendárních Blind Boys of Alabama 6. května v pražské Lucerně. Americká soul-blues-gospelová formace u nás vystoupí podruhé.

Článek

"Yellow Sisters jsou čtyři báječné zpěvačky, čtyři harmonické hlasy, čtyři čistá srdce, čtyři oduševnělé přístupy, jak uchopit melodii, rytmus, náladu a vytvořit hudbu. Jsou takzvanými zvukovými iluzionistkami. Svým zpěvem s lehkostí procházejí napříč soulem, funky, r´n´b, world music, jazzem i reggae," uvedl Jiří Sedlák z agentury Arts Marketing.

Yellow Sisters účinkovaly například při udělování ceny Homo Homini za mimořádný přínos v oblasti lidských práv při příležitosti zahájení filmového festivalu Jeden svět 2006 nebo v přímém přenosu z udělování cen TýTý 2006. Jsou častými hosty hudebních festivalů u nás i v zahraničí.

Blind Boys of Alabama, soubor slepých černošských staříků, kteří na sklonku života hrají ve filmech a dostávají ceny Grammy, patří k unikátním interpretům gospelu a blues.

Setkali se ve slepeckém ústavu v Alabamě už v roce 1939. Původně zpívali v kostele, pak začali jezdit po Americe a vystupovali hlavně v černošských podnicích. "Natáčeli jsme na 78ot. desky, elpíčka, kazety a nakonec cédéčka. Minuly nás jen voskové válečky“, vzpomíná zakladatel skupiny Clarence Fountain.

V době nástupu rocku a moderního soulu už tradicionály tolik netáhly a Blind Boys upadali v zapomnění, ale po roce 2000, doslova na stará kolena, zažili obrovský comeback, který trvá dodnes.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám