Hlavní obsah

Vláda schválila rozdělení výnosů z reklamy České televize

Právo, jp

Vláda na svém středečním jednání projednala a schválila návrh na rozdělení výnosů z reklamy za rok 2008 odvysílané v České televizi. Peníze tímto způsobem získané půjdou na účely televizní digitalizace.

Článek

ČT bude moci vysílat reklamu až do vypnutí analogového vysílání, což by mělo nastat podle návrhu Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) do listopadu 2011.

Ministr vnitra Ivan Langer a ministr kultury Václav Jehlička mají podle doporučení vlády do 28. února podat vládě informaci o čerpání prostředků digitálního účtu veřejnoprávní televize.

Veřejnoprávní televize očekává letos výnosy z odvysílané reklamy tři čtvrtě miliardy korun. Ze zákona může z celkové částky hradit prokázané vynaložené náklady spojené s výběrem a se správou výnosů z reklam. Jako nutné náklady navrhuje ČT částku 85 miliónů korun.

Po odečtení těchto 85 miliónů zbude 665 miliónů korun, z nichž podle zákona 150 miliónů Kč poputuje na státní fond na podporu a rozvoj české kinematografie. Dalších patnáct miliónů musí ČT poslat na zvláštní účet pro rozvoj zemského digitálního TV vysílání, který spravuje ČTÚ.

Zbylou část výnosů z reklamy na ČT, tedy asi půl miliardy korun, bude televize ukládat na zvláštní účet, který spravuje. Dvě třetiny peněz musí podle zákona použít na podporu a rozvoj zemského digitálního televizního vysílání v ČR, zejména na rozvoj a provoz své sítě vysílačů, takzvané sítě veřejné služby. Podle návrhu ČT to je asi 333 miliónů korun. Zbylou třetinu, tedy zhruba 167 miliónů, musí ČT použít na správu a digitalizaci svého archivu.

Reklama

Výběr článků

Načítám